26 februari 2008

Tyskt koalitionsdrama

Den tyska vänsterns stora valframgångar har skapat problem för det etablerade partiväsendet i Tyskland. I delstat efter delstat i västra Tyskland gör vänstern intåg i parlamenten. Enligt opinionsundersökningar i östra Tyskland är partiet redan det största av alla partier.

Den socialdemokratiska taktiken har hittills varit att vägra samarbeta med vänstern. Detta har skapat en fullständig blockering i flera delstatsparlament och en "storkoalition" med borgerliga CDU i förbundsdagen - trots att majoriteten av väljarna har röstat på vänstern, socialdemokraterna och de gröna.

Klaus Wowereit som är SPD-borgmästare i Berlin anser att denna taktik leder till att socialdemokraterna hamnar i en "babylonisk fångenskap med CDU". Wowereit leder sedan länge Berlin tillsammans med vänstern.

Men nu börjar socialdemokraterna vackla i sin vägran att samarbeta med vänstern. I östra Tyskland följer de redan principen att låta partiet i de enskilda delstaterna avgöra om de vill samarbeta med vänstern eller inte. Nu kan en liknande princip vara på väg även i västra Tyskland.

På måndagen beslutade partiledningen i Berlin att ge SPD i Hessen fria händer att samarbeta också med vänsterpartiet i koalitionsförhandlingarna. Därmed har partiledningen gett sitt stöd till partiordförande Kurt Becks linje. SPD söker i första hand en koalition med liberala FDP och de gröna. Men om detta misslyckas lämnar man dörren öppen för samarbete även med vänstern.

SPD:s gruppledare i förbundsdagen Peter Struck ser denna lösning som den allra sista. Men om FDP vägrar att samarbeta med socialdemokraterna kan ett samarbete med vänstern vara "en sista utväg". Alternativet i Hessen är att låta CDU-ministerpresidenten Roland Koch förbli i ämbetet "för evigt", som Struck uttryckte det.

Även de grönas gruppledare i förbundsdagen Renate Künast säger sig vara öppen för samarbete med vänsterpartiet. "Innehållet måste bestämma, därför kommer vi att tala med dem liksom med SPD", säger hon.

Vänsterpartiets ordförande Lothar Bisky har bekräftat att vänstern i Hessen är beredda att stödja valet av socialdemokraten Andrea Ypsilanti till ministerpresident.

På riksplanet följer socialdemokraterna fortfarande sin vägrarlinje. Men för hur länge? SPD:s omsvängning i taktiken mot vänstern har redan fått regeringssamarbetet med CDU att gnissla.
-------
FAZ, ND, JW, DN
Tidigare artiklar:
Seger för vänstern på Cypern och i Hamburg
"Die Linke är Tysklands hetaste parti just nu"
Läs- och lyssnartips
De tyska sossarnas beröringsskräck
Stora valframgångar för vänstern i Västtyskland

7 kommentarer:

WACL sa...

Tja, de är onekligen ett problem för det tyska sosseriet om man vill hålla rent mot vänster eller inte.
För skitigt är det på den sidan, det är säkert:

I Niedersachsens delstatsparlament sitter det nu efter valet en DKP-kärring på PDS-mandat - Christel Wegner - och påstår att "muren var ett skydd för att hindra västtyskar att komma in i DDR" och att "STASI behövs för att skydda sig mot reaktionära krafter".

Och sånt slödder skall ärevördiga SPD samarbeta med ? Åt det kan man bara småle - historien straffar dem som tar kommunister i båten!

Fotnot: Deutsche Kommunistische Partei - Östtyska SED:s femtekolonn i Förbundsrepubliken

WACL sa...

Apropå kommnister i parlament:

Idag, den 26:e februari 2008 är det precis 50 år sedan de kommunistiska djävlarna genom en statskupp tog makten i det fria Tjeckoslovakien.

Drefter följde en mörk tid med förtryck och mördande, med ekonomiskt och moraliskt förfall som inte upphörde förrän 1989 då även de tjeckoslovakiska folken kunde befria sig från sina förtryckare.

Idag lyser vi frid över alla de människor som förlorat sina liv genom kommunisternas illgärningr.

HISTORIEN LÄR OSS - ALDRIG MER KOMMUNISM !

WACL sa...

Ang. föreg inlägg, erratum: Det skall vara precis 60 år sedan de kommunistiska djävlarna......etc pp

10 år mer - ännu värre!

Röda raketer sa...

Fy vad ledsna vi blir när vi får så elaka kommentarer. Hur kan någon tycka så illa om kommunister?

Vi undrar hur sådana personer mår? Det kan ju inte vara särskilt bra när de måste använda så många svordomar...

Normalt sett brukar vi ta bort kommentarer med svordomar och andra osakligheter. Men vi låter nåd gå före rätt denna gång.

Thomas sa...

I Hamburg diskuterar CDU och de gröna om en koalition och i Sverige har språkrören kommit ut ur garderoben som EU-kramare. Härliga tider, strålande tider! Det är vår!

WACL sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Röda raketer sa...

Vi sa ju att vi normalt sett tar bort kommentarer med svordomar!