Tyskland har så här på måndagen vaknat upp i ett nytt politiskt landskap. Vänstern är idag ett normalt inslag i den tyska politiken, även den västtyska.
-Tyskland har fått ett fempartisystem, som en av vänsterpartiets ledare, Gregor Gysi, uttryckte det i går kväll.
Snart tjugo år har gått efter Berlinmurens fall. För borgarna innehöll den händelsen så många önskedrömmar om att vänstern för evigt skulle försvinna ur politiken.
Dagen efter delstatsvalen i Niedersachsen och Hessen har den önskedrömmen kommit på skam. Hela det gamla politiska etablissemanget letar efter utvägar för att hålla den gamla drömmen vid liv. Det tyska vänsterpartiet är hela det politiska etablissemangets största problem.
Läget är sådant i Tyskland att det egentligen finns en vänstermajoritet bland väljarna. Nåja, åtminstone röd-röd-grön majoritet. Det vill säga sossarna, vänsterpartiet och de gröna har en majoritet av de tyska väljarna bakom sig.
Men eftersom de tyska socialdemokraterna vägrar samarbeta med vänsterpartiet på riksplanet har de föredragit att gå i koalition med borgarna och låta Angela Merkel (CDU) vara förbundskansler.
Det tyska vänsterpartiet har haft sitt starka fäste i östra Tyskland, det före detta DDR. Där har de hela tiden sedan murens fall haft 15-20 procent av rösterna (eller mer). I västra Tyskland har de tidigare samlat en eller två procent av rösterna. De västtyska politikerna har därför, i det längsta, hoppats att vänstern ska hållas till östra Tyskland. Från och med i går är det inte längre möjligt. Idag har den nya tyska vänstern representation också i de västtyska delstaterna Bremen, Niedersachsen och Hessen. Vänsterns röstetal har fem- eller sjudubblats.
I Hessen har vänstern blivit tungan på vågen. Det finns en röd-röd-grön majoritet. Frågan blir därför om socialdemokraterna vågar lämna sin beröringsskräck och låta vänstermajoriteten bland väljarna bli regeringspolitik. Eller om de av rädsla för att förknippas med vänstern hellre går i koalition med borgarna som på riksplanet.
I längden kan inte beröringsskräcken hålla. Tyska SSU:s ordförande Franziska Drohsel anser att socialdemokraterna måste finna ett "praktiskt och sakligt umgänge" med vänsterpartiet. Hon konstaterar att den regerande borgmästaren i Berlin, Klaus Wowereit, har det. Och att han är tillfreds.
-------
Stora valframgångar för vänstern i Västtyskland
DN, DN, DN, SvD, SvD
Tyska vänsterpartiet
28 januari 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
De tyska gröna är väl ännu blåare än de svenska - ett borgerligt parti i stort sett alltså? Kan det bli en fungerande och vettig koalition med dem inblandade?
Men trevligt är det att det verkar bli lite fart på vänstern i Tyskland igen!
Kul att det går framåt för Die Linke men att sossarna i Berlin är belåtna är väl självklart eftersom de fått med Die Linke på monstruösa nedskärningar i miljardbelopp och ganska mycket slaktat i Berlin.
Givetvis tappar ett Vänsterpartie av det vilket man också kan se på deras väljarbas i Berlin som tyvärr också minskat med uppåt en tredjedel senast jag kollade.
När det gäller Berlin måste man komma ihåg att det förra borgerliga styret i staden lämnade den med mångmiljardunderskott. Berlin var bankrutt!
Samtidigt fick vänsterpartiet förtroendet från nästan 50 procent av väljarna i Östberlin och över sju procent i Västberlin.
Knepigt utgångsläge! Men ansvarsfulla socialister måste regera om de får folkets förtroende även i svåra stunder.
Skicka en kommentar