22 februari 2008

"Die Linke är Tysklands hetaste parti just nu"

I dagens DN skriver Jan Lewenhagen om det tyska vänsterpartiet:

"Die Linke - så heter partiet som är på väg att plöja en djup vänsterfåra i det tyska politiska landskapet. Tusentals missnöjda tyskar går åt vänster, och de andra partierna måste följa efter."

På söndag är det delstatsval i Hamburg. Die Linke väntas få omkring tio procent av rösterna.

Tyvärr finns inte artikeln i tidningens nätupplaga. Däremot finns en annan artikel som redovisar att vänsterpartiet nu är det största partiet i östra Tyskland. I öst får vänstern 29,7 procent av sympatierna. I hela Tyskland 11 procent och är därmed Tysklands tredje största parti.

Bilder från ett valmöte i Hamburg. På den översta bilden Gregor Gysi, som tillsammans med Oskar Lafontaine, är partiordförande.

Tidigare artiklar om tyska vänstern:
Ett vänsterhotell i skogen
Läs- och lyssnartips
De tyska sossarnas beröringsskräck
Stora valframgångar för vänstern i Västtyskland

Uppdatering:

Aftonbladets ledare "Berlins borgmästare: Inget tabu mot vänstern"

1 kommentar:

Björn Nilsson sa...

Kollade nyss. 6,6% für die Linke säger FAZ. Mindre än man hoppats på, men de är inne i Hamburgs parlament nu. Om socialdemokraterna kan tråckla ihop en koalition med vänstern och de gröna kan de kicka ut kristdemokraterna.

Hur är det med Atom eller RSS för den här bloggen förresten. Har försökt koppla den till Feedreader, men det funkar inte. Du kanske måste gå in någonstans bakom kulisserna och klicka i någon ruta för att exvis acceptera ett Atom-flöde?