08 februari 2008

Ett vänsterhotell i skogen

I Elgersburg i den tyska delstaten Thüringen ligger ett hotell med en lite speciell historia. 1925 köptes det in av den tyska Röda Hjälpen och gjordes till ett hem för barn till politiska fångar. Hotellet fick namnet MOPR-Kindheim (MOPR barnhem). MOPR är den ryska förkortningen för Internationella Röda Hjälpen - Mezhdunarodnoye Obshtchestvo Pomoshtchi Revolutzioneram. I mitten av 1920-talet hade kommunisterna majoriteten i Elgersburgs kommun.

Barnhemmet invigdes på påsksöndagen 1925 av Wilhelm Pieck och "en svensk kamrat" (som vi inte lyckats hitta namnet på). Redan vid invigningen klagjordes att detta inte skulle vara ett hem för fattiga barn, utan ett hem för barn till framstående arbetarkämpar som fängslats för sitt politiska engagemang. Fram till 1933 fick tusentals barn möjlighet att komma till detta hem och få "en egen säng" och "bad två gånger i veckan".

MOPR-Kindheim fick understöd av många framstående tyska kulturpersoner som Egon Erwin Kirsch, Heinrich och Thomas Mann, Kurt Tucholsky, Käthe Kollwitz, Heinrich Zille och Albert Einstein.

Efter nazisternas maktövertagande 1933 tog nazisterna över hemmet och gjorde om det till ledarskola för Hitlerjugend och som hem för officerare.

Efter nazidiktaturens slut 1945 övergick hemmet först till organisationen Volkssolidarität och senare till det tyska socialistiska enhetspartiet, SED. Det fungerade under DDR-tiden som semesterhem för partimedlemmar och utländska gäster. Efter murens fall övergick ägandet till det tyska vänsterpartiet, en av få egendomar som partiet fick behålla.

Idag heter hotellet "Hotel Am Wald" och är öppet för allmänheten. För en relativt billig penning kan man bo på hotellet och äta typisk thüringsk mat i hotellets restaurang.

Utsikten från hotellet är bedårande och lämpar sig väl som utgångspunkt för vandringar i skog och berg. Just i dessa berg fann den tyske diktaren Goethe inspiration genom vandringar som finns utmärkta på kartor. Hotellet är också en utmärkt utgångspunkt för att besöka de närbelägna städerna Weimar, Erfurt och Jena.
-------