03 februari 2008

Läs- och lyssnartips

Dagens eko har idag kommit fram till samma analys av det politiska läget i Tyskland som vi på denna blogg presenterade för en vecka sedan. Gott så!

"Det tyska vänsterpartiet die Linke, med rötter i den östtyska kommunismen, etablerar sig nu också i västra Tyskland", meddelar Ekot. "Det var det partiet som vann vänsterväljarna i de båda delstatsvalen förra helgen. Men något samarbete intresserar inte den tyske socialdemokratiske ordföranden Kurt Beck."

– Ju starkare die Linke blir, desto mer rör sig de andra partierna mot social rättvisa. Det är huvudsaken. Vi kommer att fortsätta förändra politiken, säger Oskar Lafontaine, tidigare socialdemokratisk partiordförande och finansminister, numera en av två ordföranden för tyska vänsterpartiet.

Den andre ordföranden, Lothar Bisky, anser att socialdemokraterna måste bryta med sin blockad mot vänsterpartiet och låta vänstermajoriteten bland väljarna få genomslag i regeringspolitiken - både nationellt och lokalt:
– Muren mot vänsterpartiet måste falla, säger han.

Konsekvensen av socialdemokraternas blockad mot vänsterpartiet är att socialdemokraterna samregerar med borgerliga CDU och att vänstermajoriteten bland väljarna inte blir regeringspolitik. En inriktning som uppenbart ogillas av väljarna.
På det nationella planet ligger det nya vänsterpartiet Die Linke på 14 procent av väljarsympatierna, enligt DN. En röd-röd-grön koalition i Tyskland skulle få 49 procent av rösterna, medan CDU och liberalerna stannar på 46 procent.
I SvD tvingas till och med ledarskribenten Claes Arvidsson medge att "Die Linke segrade":
– Man tog sig över spärrgränsen på fem procent inte bara i Niedersachsen utan också i Hessen, det vill säga i en av väst­ra Tysklands riktigt tunga delstater.
-------

Inga kommentarer: