31 januari 2010

Howard Zinn död

Den amerikanske historikern Howard Zinn dog i veckan vid 87 års ålder. Trots att Zinn uppnådde en ansenlig ålder känns det ändå sorgligt att han gått bort.

Vi har redan tidigare uppmärksammat Howard Zinn på denna blogg och haft en länk till hans hemsida bland våra vetenskapliga länkar. För han var en vetenskapsman i ordets bästa bemärkelse, en person som lyfte fram sidor av historien som makthavarna försökt dölja. Genom sin bok om det amerikanska folkets historia från 1980 (A Peoples History of the United States of America, svensk utgåva på Ordfront) har han återuppväckt minnet av de tusen och åter tusen kämpande människor som bidragit till historiens utveckling.Howard Zinn föddes i en arbetarfamilj i Brooklyn, New York. Under andra världskriget var han frivillig bombpilot i Europa. Efter kriget studerade han med hjälp av "the GI Bill" som gav tidigare soldater ekonomiska möjligheter att studera.

Från 1956-1963 arbetade han som historieprofessor på Spelman College i Georgia, en skola för svarta studenter som kom att hamna i centrum för medborgarrättsrörelsens kamp. Zinn avskedades eftersom han stödde de svarta studenternas kamp. 1964-1988 var han professor i statskunskap vid Boston University.

Howard Zinn blev en betydelsefull personlighet i kampen mot Vietnamkriget och senare mot varje krig. En av hans sista föreläsningar handlade om myten om "de heliga krigen" från 11 november förra året. Den ger en utmärkt bild av Howard Zinns varma humor, medmänsklighet och knivskarpa intellekt.

Andra texter:

2 kommentarer:

Ekim sa...

Helt klart värd en tanke.
Jag får motvilligt erkänna att jag inte har läst standardverket, men jag beställde strax efter dödsbeskedet. Ska bli intressant.

Röda raketer sa...

Då har du något att se fram emot!