07 december 2008

Vänsterpartiet är Sveriges tredje största parti

Vänsterpartiet ökar i opinionen. Enligt en mätning från Demoskop i Expressen får partiet 7,7 procent av väljarstödet. Därmed är vänsterpartiet dubbelt så stort som centerpartiet och kristdemokraterna.

- Förut var det många vänsterpartister som sade "Vi hörs och syns inte". Det är det ingen som säger nu, säger Lars Ohly.
Det är en naturlig följd av att vänsterpartiet är det enda oppositionsparti som tagit ansvar för att samla hela oppositionen.

- Förklaringen är att miljöpartiet och socialdemokraterna gick fram själva, som många s-väljare och även en del miljöpartister tyckte var galet, säger Ohly till Expressen.

I samma tidning skriver Ann-Charlotte Marteus att "I dag är vi alla socialister". Och fortsätter:
"Kapitalismen var ett stickspår. Nästan alla vill nationalisera mera numera, från republikanska senatorer i Washington till vår egen finansminister, kamrat Mats Odell, och bilhandlardrottning Mona Sahlin. Alltmedan antiutsugningsminister Anders Borg skäller på de giriga bankerna. Lars Ohly hade alltså rätt hela tiden. Och han leder helt följdriktigt Sveriges tredje största parti".

Marteus modifierar denna hållning en smula, men säger att "antagligen framstår Lars Ohly som mindre extrem i dag än Före Finanskrisen. Att förstatliga känns inte fanatiskt just nu, bara nödvändigt eller till och med modigt. De som framstår som fanatiska är snarare de som hänger fast vid sin kärlek till utgiftstak och överskott i budgeten. Nu är det inne att göra som ekonomen John Maynard Keynes sade och sätta sprätt på statens pengar så att hjulen börjar rulla. Precis det som Lars Ohly har velat hela tiden."

Det är intressant att de problem världsekonomin nu upplever gör vänsterpolitik självklar. Men det är inte första gången kapitalismen upplever kriser. Så sker med jämna mellanrum. Men så fort krisen är övervunnen så verkar världen glömma erfarenheterna man vunnit och ger sig på nytt in i samma avregleringar som ledde fram till den förra krisen.
-------
SvD, AB, Ex, Ex
Tidigare inlägg:
V framåt - s bakåt - vad kan vi lära?
Ohly synar Sahlins kort
Monas pudel
Vänstern blir den enda riktiga oppositionen
Mona Sahlin demonstrerar sin svaghet
Vem har nytta av en vänster som inte vågar vara vänster?
-------
Läs också:
Rossana Dinamarca
-------
Uppdatering:
Vänsterpartiet, socialdemokraterna och miljöpartiet håller gemensam presskonferens. Vänstern har därmed uppnått en delseger i att samla hela oppositionen.
– Det känns väldigt bra att kunna erbjuda ett alternativ till den moderatledda regeringen, säger Lars Ohly.
Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet vill bilda en koalitionsregering efter valet 2010, enligt ett pressmeddelande från vänstern.

8 kommentarer:

JG sa...

Drömma kan ni göra. Demoskop är långt ifrån lika pålitliga som SIFO. Ni kan vara glada om ni är kvar i Riksdagen nästa val. Skulle tippa på en 5-6% beroende på hur många missnöjda sossar som hoppar över till er.

Röda raketer sa...

Det är inte bara en dröm. Det är en mycket realistisk prognos.
För det första har det hänt förr.
För det andra har vänstern lyckats samla hela oppositionen.
För det tredje leder finanskrisen till att vänsterpolitik blir allt mer självklar.

JG sa...

Populistvänstern tar alltid chansen i kristider att rida på folks bittra missnöje. Finanskrisen avhjälps dock inte av politikers längtan efter mer makt. Samt deras propaganda som göder folks övertro på den goda statens ingripande för att "rädda" finanserna och ekonomin. Man ropar på nationaliseringar och statligt ägande. Som i Tyskland på 30-talet ungefär. Och slutet blir det samma som alltid: ruin.

Röda raketer sa...

Och?
Du tycker inte om att vänsterns inflytande ökar. Men det kanske börjar bli dags att vänja sig.

JG sa...

Vänster och vänster. I den modell som v representerar så står ni ju bara och stampar på samma ställe årtionde ut och in. Snarare är det socialdemokratins inflytande som lär öka, vilket man kan se internationellt, att beklaga förstås, men det är av övergående slag. Snart vaknar folket upp till verkligheten att värden måste SKAPAS. När kapitalismens tillgångar har plundrats återstår ju bara fattigdom att fördela.

Röda raketer sa...

Men folket har under denna höst vaknat upp till verkligheten att kapitalismen inte tilåter dem att skapa värden. De sägs ju upp från sina jobb i tusental.

Kraxpelax sa...

Från landets bäste ekonomianalytiker:

http://www.newsmill.se/artikel/2008/10/21/ekonomins-elande

http://www.newsmill.se/artikel/2008/09/02/om-de-okande-klyftorna-i-det-svenska-samhallet

http://www.newsmill.se/artikel/2008/10/21/ekonomins-elande

http://www.newsmill.se/artikel/2008/09/02/om-de-okande-klyftorna-i-det-svenska-samhallet

imponerad! sa...

Röda raketer sa: "De sägs ju upp från sina jobb i tusental."
Man får väl tolka detta som att vänstern inte skulle säga upp folk? Vi har ju sett det hända t ex i Tyska Demokratiska Republiken - folk "jobbade" kvar i fabrikerna oavsett om dom producerade eller inte, oavsett om det fanns avsättning för produkterna eller inte. Efter några år var dom tvingade att bygga mur vid gränsen och minera för att hindra västeuropeerna att översvämma paradiset i DDR.
Modellen är alltså väl beprövad, låt oss kopiera den - eller.....?