04 oktober 2008

Ekonomisk kris, Marx och teater

Samma dag som börsen på Wall Street störtdök uppfördes Det kommunistiska manifestet för första gången i världshistorien som teater. Händelsen inträffade på Teater Tribunalen i Stockholm. Iscensättningen är fantastisk. Den överträffar allt vi tidigare sett i teaterväg. Regissören Richard Turpin är ett geni. Ensemblen är lysande. Musiken av Dror Feiler är suggestiv och medryckande. Man blir glad, lycklig, optimistisk.

Sällan har vi sett så politiska recensioner i våra tidningar. Bedömningarna följer tidningarnas politiska färg. Svenska Dagbladet talar om "storslaget fiasko". Dagens Nyheter anser att Turpin "skulle kunna göra buskis av telefonkatalogen". Flamman anser att pjäsen är "nyskapande, underhållande och med ett mycket angeläget budskap". Pjäsen kommenteras även av Claes Arvidsson på SvD:s ledarsida.

Timingen är som sagt perfekt. Nyliberalismens avregleringar har nått vägs ände. Det talas om den största börskrisen sen kraschen på Wall Street 1929. De amerikanska skattebetalarna tvingas lösa ut skojarna på börsen. I Stockholm tvingas borgarna avbryta privatiseringen av bostadsrätter. George W Bush tvingas vidta åtgärder som får högern att kalla honom socialist. Stödet för presidentkandidaten och avregleraren John McCain har rasat i samma mån som stödet för Obama gått upp. McCain har till och med tvingats ge upp sitt kampanjande i Michigan, en av de stater där den ekonomiska krisen slagit hårdast.

Vi får se om det amerikanska krispaketet kan lugna marknaden. Antalet varsel ökar i USA likväl som i Sverige. I Sverige cirka 9000 bara under september. Den borgerliga regeringens opinionssiffror var dåliga under förra årets högkonjunktur. Med en lågkonjunktur kommer siffrorna att sjunka än mer.

Om krisen blir riktigt djup kommer det att leda till social oro i många länder. Karl Marx är förmodligen mer aktuell än någonsin.

Mot bakgrund av den ekonomiska krisen kan vi meddela att det finns gott om trattkantareller i våra skogar just nu.
-------
Läs mer:
Tidigare artiklar:

3 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Har beställt biljetter, ska bli kul att se föreställningen.

Röda raketer sa...

Du kommer inte att bli besviken.

Ekim sa...

Går knappast regelbundet på teater, men detta är något jag absolut inte kommer missa.