05 oktober 2008

Carl Bildt skämmer ut sig själv - och Sverige

Den svenska regeringen har på senare tid utmärkt sig genom sitt stöd till krigaren Shaakasjvili i Georgien. Det är utrikesminister Carl Bildt med sina kontakter till hökar i USA som ligger bakom denna utrikespolitiska linje. Det skämmer ut Sverige. Och Bildt själv.

Igår intervjuades Finlands utrikesminister Alexander Stubb i Ekots lördagsintervju. Stubb är konservativ. Men till skillnad från Bildt är han inte någon extremist - utan diplomat.

Alexander Stubb avrådde Bildt från att jämföra Rysslands agerande i Georgien med Adolf Hitlers (!)
- Men det är tydligt att han inte lyssnar på Finlands utrikesminister, sa Alexander Stubb till Ekot.
- Jag tycker det är hemskt farligt att använda sådana paralleller, jag skulle personligen inte ha använt den.

Alexander Stubb, som till skillnad från Carl Bildt är diplomat, har en nyanserad syn på kriget i Georgien:
– Någonstans djupt inne var det många som funderade på att det här kriget skulle ha kunnat undvikas om till exempel Saakasjvili hade hållit sig lugnare. Jag skulle kanske inte ha varit så aggressiv i början som han var, säger Alexander Stubb.

Carl Bildt lyckades också få in en lögnaktig beskrivning av kriget i Georgien i den senaste regeringsförklaringen. Där talas om "Rysslands angrepp på Georgien", trots att alla vet att det var Georgien som startade kriget. Inte undra på att vår utrikesminister numera inte är välkommen att besöka Moskva.

Carl Bildt har länge traktat efter att bli EU:s utrikespolitiske talesman. Det kommer han inte att bli. EU:s medlemsländer vill ha en diplomat på den positionen - inte en äventyrare.
-------
Finska Yle
Alliansfritt Sverige
Jinge
Esbati
Tidigare texter om Georgien:
Reinfeldt fronderar mot EU
Vad är "proportionerligt"?
Georgien - angriparen som blev "offer"
Pat Buchanan om USA:s förhållande till Ryssland
Gorbatjov om Georgien, USA och Ryssland
SvD, SvD, DN, AB

1 kommentar:

Thomas sa...

Förstår inte upprördheten över Hitler-jämförelsen. DET ÄR samma taktik som Hitler använde med att dela ut pass och det gjordes ju dessutom på den tiden när Hitlertyskland och Sovjetryssland var vapenbröder i slaktandet av Polen och Baltikum. För svenska kommunister var ju västmakterna ett större hot än Hitler ända fram till dess att operation Barbarossa startade. Så Bildts jämförelse är verkligen inget att be om ursäkt för. Det lustiga är ju egentligen att svensk vänster fortfarande r*vslickar regimen i Moskva trots att den inte längre är kommunistisk utan en egendomlig auktoritär variant. Är det exempel på ett pavlovskt beteende? Har man en gång börjat slicka är det svårt att sluta?