16 september 2008

Reinfeldt fronderar mot EU

I regeringsförklaringen talade statsminister Fredrik Reinfeldt idag om "Rysslands angrepp på Georgien". Därmed stod statsministern i talarstolen och ljög för Sveriges konung och riksdag. Det var ju i sanningens namn Georgien som anföll Nord-Ossetien den 7 augusti och utsatte dess huvudstad Tschinvali för raketbeskjutning och stridsvagnseld.

Vid EU:s ministerrådsmöte talade man i stället om att "Rysslands reaktion" på Georgiens angrepp varit "oproportionerligt". Vid mötet mellan EU:s ordförande Sarkozy och Rysslands president Medvedev förtydligade Sarkozy att denna formulering betyder att Ryssland "reagerade" på Georgiens anfall. Sarkozy ansåg också att denna formulering var "balanserad".

Jämfört med EU:s hållning kan vi därmed betrakta Reinfeldts uttalande som "obalanserat".

Den svenska regeringen har därmed brutit med EU:s utrikespolitiska linje och följer i stället den linje som Georgiens president Saakasjvili och USA:s president Bush driver.

Det är anmärkningsvärt att Reinfeldt inte nämnde ett ord om Sveriges alliansfrihet. Är Nato-inträde nästa punkt på regeringens dagordning?
-------
Tidigare texter om Georgien:
Vad är "proportionerligt"?
Georgien - angriparen som blev "offer"
Pat Buchanan om USA:s förhållande till Ryssland
Gorbatjov om Georgien, USA och Ryssland
-------
DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD

7 kommentarer:

Anonym sa...

Faktum är att de ryska styrkorna redan börjat framrycka genom en tunnel till det som enligt folkrätten är legitimt Georgiskt territorium, dvs Sydossetien. Nordossetien har aldrig varit inblandat då det är en republik i den Ryska Federationen (kolla fakta?).

Vidare kan man fråga sig hur många år av ryska provokationer ett land ska behöva stå ut innan det anses legitimt att återta sitt eget territorium. Det är faktiskt inte okej att blanda sig i ett lands inre angelägenheter hur som helst likt Ryssland gjort i Georgien under tiotals år. Och om man nu tycker det så borde det öppna för en ganska stor acceptans av vissa andra stormakters agerande i närtid.

För övrigt ljög inte Reinfeldt, Ryssland genomförde faktiskt ett väpnat angrepp på Georgien - på vilka grunder kan vi sedan diskutera.

Oven sa...

Det är märkligt att Georgien har så rätt till territorium när Serbien samtidigt inte anses ha den rätten, trots hävd sedan urminnes tider.

Röda raketer sa...

Påståenden om att Ryssland angrep Georgien är bara propaganda fråm Georgiens president, vidareförmedlat av George W Bush, John McCain och Reinfeldt.

Inga oberoende bedömare håller med om det. Inte heller EU. Alla sakliga bedömare anser att det var Georgien som anföll Syd-Ossetien mellan den 7-8 augusti i år.

Man kan naturligtvis diskutera Rysslands reaktion, om den var "proportionerlig" eller inte. Det har vi gjort i ett tidigare inlägg. Vi kan konstatera att Rysslands reaktion håller sig inom ramarna för det avtal som slöts mellan Sarkozy, Medvedev och Saakasjvili.

Det väsentliga ät att Reinfeldt står på Bush/McCain-linjen. Inte på EU:s.

Anonym sa...

Spiegel har en grundlig genomgång på http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,578273,00.html

Militära observatörer från Nato var på plats när kriget började. De såg att det var Georgien som attackerade och deras signalspaning (!) visar att Ryssarna togs på sängen. Det finns inte minsta tvekan om att Saak hittat på historien om att ryssarna var på väg genom Gori tunneln. Reinfeldt måste ju veta det. Han ljuger alltså medvetet. Det är ju oerhört.

Helena Duroj sa...

ja.
på sista frågan om nato-inträde.
bra lyssnat, pastey!

Thomas sa...

Håller med om att Spiegel-genomgången var intressant. Noterar dock att "anonym" tydligen missat några delar:

"In the heat of battle, the analysts understandably did not take into account the background to the conflict, which includes years of Russian provocation of Tbilisi."

Om en rysk ögonvittnesrapport:
"In the Red Star account, Captain Denis Sidristy, the commander of a company of the 135th Motorized Infantry Regiment, describes how he and his unit were already in the Roki Tunnel, on their way to Tskhinvali, in the night preceding Aug. 8. Did Moscow's invasion begin earlier than the Russians have admitted, after all?

Last week, Moscow investigators also conceded, for the first time, that the number of civilian casualties of the Georgian assault on Tskhinvali was not 2,000, as Russian officials have repeatedly claimed, but 134."

Självklart är det riktigt att tala om ett ryskt anfall på Georgien när vi har ryska trupper långt in i Georgien sysselsatta med att förstöra infrastruktur och anläggningar.

Tycker att både Bildt och Reinfeldts uttalanden är realistiska och vettiga i sammanhanget. Det gäller att skrika så högt som möjligt innan Putin & Co börjar försöka med samma tricks i Baltikum.

Hoppas verkligen att uttalandena från USA:s NATO-ambassadör om att öka truppnärvaron i Baltikum bär frukt så snart som möjligt. Det är effektivaste sättet att kyla av den delen av Europa.

Vi har ju redan sett de första ryska försöken i Estland med statybråket, det ryska dataangreppet samt blockeringen av estniska ambassaden i Moskva.

På undfallenhet vinner man aldrig nåra poäng i Moskva. Det bara ökar aptiten.

Röda raketer sa...

Återigen: Det var Georgien som anföll Syd-Ossetien och därmed utlöste konflikten. Om detta är alla seriösa bedömare överens. I helgen uttryckte till och med USA:s tidigare utrikesministrar Henry Kissinger och Colin Powell detta i ett samtal med CNN.

Det blir pinsamt om Sveriges statsminister står i riksdagen och yttrar så uppenbara lögner.