02 april 2008

Forskare angriper regeringens kampanj mot kommunismen

På dagens DN Debatt angriper 298 forskare regeringens kampanj mot kommunismen:

"Som professionella forskare med historien som arbetsfält känner vi en växande oro över att historieämnet görs till slagfält för ideologiska regeringskampanjer och att den öppenhet, kritiska hållning och tolerans som Forum för levande historia var avsett att stimulera hotas."

Vi har tidigare berört detta ämne. De borgerliga partierna angrep före valet det man kallade för "opinionsbildande myndigheter". De hann knappt komma till makten innan de gav den statliga myndigheten "Forum för levande historia" i uppdrag att starta en kampanj mot kommunismen.

Vi vet redan att borgare inte gillar kommunism. Men att använda skattebetalarnas pengar till att pådyvla folket sin uppfattning anstår inte en demokrati.

I en lärarhandledning till kampanjen skrivs att "i en diktatur står alltid historieskrivningen i statens tjänst". Med anledning av detta faktum ställer forskarna den berättigade frågan: "Vilken slutsats riskerar gymnasieelever att dra av det när det gäller den nu påbörjade kampanjen?"

6 kommentarer:

nicklas eriksson sa...

Nej, FFLH borde läggas ned per omgående.

Men å andra sidan, Sovjetunionens ledare gillade heller inte kommunism.

Var väl därför de förvanskade den så otroligt.

Anonym sa...

FFLH har förvandlats till en kampanjapparat likt Folkhälsoinstitutet. Gud bevare oss från dessa dumheter.

Det finns inga bevis att kommunismen mördat oskyldiga, de har bara handlat i folkets och den arbetande klassens sak. De få dissidenter som fick stryka på foten förtjänade det då de ville störta dessa länder i ett värre helvete, den renodlade kapitalismen.

Allt är bara lögn. Se bara på Nord-Korea, ett demokratiskt väl fungerande samhälle utan imperialism och kapitalism. Så skall vi bygga framtiden om det finns någon räddning för Sverige.

Thomas sa...

Snyggt "Anonym". Ironi är alltid gångbar och "Tvärtom"-språket fungerar ofta väldigt bra. Risken är väl bara att någon på denna hemsida kan ta det på allvar!
Slutsatsen om Nord-Korea som förebild är rent lysande.

docma sa...

Frågan har redan ställts i medierna men ännu inte besvarats:

Var faan var de samvetsömma "forskarna" när Göran Perssons lanserade FFLH och drog igång sin - iofs utmärkta - antinazistiska kampanj?

Satt dom i studiecirklar och diskuterade framlidna ordförande Mao och kamrat Stalins teser så att dom helt MISSADE att protestera mot denna form av statlig folkupplysning?

Eller var det så att det aktuella ämnet - kommunismens brott - sved för mycket i det röda arschlet för att lämnas opåkallat.

Tvi vale för en så ynklig hög "akademiker"!

Anomie sa...

Nu var det trots allt ett tag sedan FFLH bildades men jag tycker mig minns att det kom fram en hel del kritik redan då.

Grejen är väl nu att borgarna har gjort det jävligt mycket tydligare att FFLH är en statlig institution för "rätt" historia. Vad händer nästa val? Vad blir FFLH uppgift nästa gång? För att nu känns det jävligt troligt att FFLH kommer byta uppgifter varje val.

Röda raketer sa...

Myten om att vänstern skulle ha gillat Forum för levande historia före kampanjen mot kommunismen vederläggs i ett nytt inlägg.

För övrigt har 354 forskare nu undertecknat uppropet mot regeringens kampanj.