28 juli 2007

När tyskarna besegrade de röda i Finland

Det finns de som tror att de röda i Finland besegrades av de vita i Finlands inbördeskrig 1918. Sanningen är att de röda besegrades med hjälp av tyska trupper och att Tyskland därefter installerade den vita regeringen med Mannerheim i spetsen.

Tyskland ordnade det till och med så att Finland fick en tysk kung: Fredrik Karl av Hessen. Men då Tyskland förlorade första världskriget abdikerade den tyske kungen och Finland blev, liksom Tyskland, republik.

Den särskilda vänskapen mellan Tyskland och Finland kom dock att bestå fram till dess att Finland, som tysk allierad, förlorade andra världskriget.

I Flamman har Rolf Karlman skrivit en spännande text om ett författaröde som förlorades i revolutionsstormen.

En bild på Hitler, Mannerheim och Ryti.
-------
Vi har tidigare skrivit om Finlands historia:
Finland och nazismen
Återigen om Finland och nazismen
Fascismens estetik i Stockholm
-------
Wikipedia om finska inbördeskriget 1918

12 kommentarer:

Anonym sa...

De tyska truppernas ankomst påskyndade visserligen FRIHETSKRIGETS slut (det var förvisso ett inbördes- och brödrakrig också, men jag vill gärna retas lite). Men i och med Tammerfors fall den 5 april - bara två dagar efter att de första tyskarna landstigit i Hangö - var kriget i praktiken redan avgjort. Och Tammerfors intogs av finländska styrkor, med benäget bistånd av Olof Palme den äldre och alla de andra i Svenska brigaden. Några tyskar fanns inte på plats.
Länka för all del också till Wikipedia-artikeln om kriget.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Finska_inb%C3%B6rdeskriget

I snart 90 år har rödskäggen försökt utmåla de vitas seger som tyskarnas verk. I din framställning låter det som om den tyska insatsen varit nertystad i årtionden och avslöjats först helt nyligen. Inget vidare gott betyg för er propagandaindustri ...

MVH, Ördög

Röda raketer sa...

Vi har inte gjort gällande att saken avslöjats först nyligen. Däremot ingår den oftast inte i gängse (vita) historieskrivning.

Det är naturligtvis ingen hemlighet att Finland fick en tysk kung. Men många känner inte till det. Därför kan det finnas anledning att påminna om detta.

Den finländska högerns täta samarbete med tyska högerkrafter från inbördeskriget (klasskriget)fram till förlusten i andra världskriget är ett känsligt kapitel i Finlands historia.

Det faktum att Tyskland hjälpte de vita i Finland till makten är inget påhitt från någon propagandaindustri.

Vi lägger gärna till länken från Wikipedia.

Walle sa...

Jag tycker wikipedia-artikeln ær lite før pro-vit. Skulle gærna vilja veta lite detaljer om det dær valet. Finner det lite mærkligt att det vid den tiden, 1918, då hela europa flammade av uppror, samt nær sovjetryssland frivilligt avtrædde sig Finland - att ett demokratiskt val skulle gett stabil borgerlig majoritet?

Det var bara en fotnot, men i Wiki-artikeln står det något som ær intressant utifrån vad som hænder senare: Mannerheim och de vita i Finland ville alltså stødja tsaristerna i ryssland? Vackert- det visar ju någonstans den finska høgerns agenda.

Nej, arbetarmørdaren har fått en alldeles før skimrande historiebeskrivning i Sverige. Førutom i Norrbotten då, nær jag bodde dær fick jag gott om information om Finlands historia. Det var ju många offer før den finska fascismen (lapporørelsen, m.m.) som flydde till Tornedalen.

Anonym sa...

Lite märkligt verkar det nog att rödingarna år 2007 fortfarande blir så provocerade av Mannerheim. Finns det inga färskare hatobjekt? Och hur kommer det sej att Marskalkens ställning som nationalhjälte idag är starkare än nånsin, trots att kommunister och likasinnade ända sedan "klasskrigets" snöpliga slut på alla sätt sökt dra hans namn i smutsen?

Kanske propagandamakarna borde ta till grövre medel. Då Mannerheim besökte Sverige kort efter krigsslutet (1919 tror jag) spreds det i Stockholm ett propagandamanifest där det bland mycket annat påstods att han egenhändigt skulle ha huggit huvudet av en arbetare på en gata i S:t Petersburg. (Källa Jägerskiölds biografi). Hur kommer det sig att DEN detaljen tycks ha glömts bort av dem som idag är sysselsatta med att upplysa en historielös generation om "arbetarmördarens" bottenlösa ondska?

MVH, Ördög (Helsingfors)

Röda raketer sa...

Vi vet inte om Mannerheims ställning är särskilt stark idag. Dels är han ju död och dels beror det nog på i vilka kretsar man umgås.

Anonym sa...

Höhö, ERKÄNNER du verkligen att det finns saker som vänsternissarna inte vet nånting om? :oD I alla fall så valdes Mannerheim till alla tiders störste finländare i en (i och för sig mycket barnslig) TV-omröstning i Finland för ett par år sen. Och det tycks ständigt komma ut nya böcker om honom. Inte minst i Ryssland har intresset för honom ökat.

För övrigt finns en mängd gator uppkallade efter Mannerheim. Vill du komma till Finland och ta lite plåtar?

Är inte de också förresten stendöda, alla de där stora revolutionärerna du tycks vara så begeistrad av?

/Ördög, Helsingfors

Röda raketer sa...

Vi har redan tidigare plåtat och publicerat fascistiska symboler och monument i Finland (och Sverige).

Mannerheim och hans anhang lyckades i sin propaganda framställa inbördeskriget eller klasskriget som ett frihetskrig mot Ryssland. I själva verket var det mycket få ryssar som var engagerade. Tyskarna - minst 13 000 man - utgjorde den överlägset största utländska kontingenten i kriget. Många av männen från de österbottniska slätterna insåg inte att merparten av motståndarna var landsmän förrän de anlände till Tammerfors.

Det är mycket absurt att det fortfarande finns folk som kallar detta för ett frihetskrig. Historiska fakta talar emot det. Allt som allt kostade kriget det finska folket 30 000 döda, varav cirka 7000 i strider. Resten, fler än 20 000 människor mördades av de vita i koncentrationsläger efter stridernas upphörande.

Begreppet "frihet" i detta sammanhang betyder att den vita överheten "befriade" sig från tiotusentals landsmän, medelst avrättningar.

De flesta som i dag hyllar Mannerheim är omedvetna om detta, eller fascister.

Anonym sa...

Var den där arbetaren som Mannerheim dekapiterade en släkting till dej? Beklagar djupt i så fall. Men som din blogg bevisar, så behöver en röding inget huvud för att framställa propagandafloskler.

/ Ördög

Röda raketer sa...

Det var inte en arbetare som dödades i de vita fascisternas koncentrationsläger, utan över 20 000 finländare, varav många kvinnor.

Följande: sa...

Dethär var bland den värsta propagandaskit jag läst på länge. Jag beklagar er djupt om ni på fullt allvar menar att Mannerheim med de vita var "onda" och kommunismförespråkarna "goda". Jag för min del bor nu, och har bott hela mitt liv i ett FRITT land. Det hade jag knappast kunnat säga om jag, likt de baltiska staterna blivit ockupperad av Sovjet.

Röda raketer sa...

Det är dock en historisk sanning att de tyska trupperna var helt avgörande för Mannerheims seger. Oavsett om man tycker om det eller inte.

Anonym sa...

Bla bla bla ... Ändå tycks det vara helt omöjligt för dig att presentera det minsta bevis på dina föregivna "historiska sanningar". Kanske du borde be om hjälp av det där huvudet som Stora Stygga Mannerheim högg av? Ska jag åka till Petersburg, leta rätt på huvet och skicka det till dej?

/Ördög