28 juni 2007

Röda raketer firar tvåårsjubileum

Röda raketer har nu funnits som blogg i två år. Vi påbörjade projektet i mycket blygsam skala den 29 juni 2005. Efter hand visade det sig att det fanns mycket vi ville kommentera och skriva om.

För en del har våra texter varit upprörande. Senast häromdagen undrade en kommentator om vi var riktigt friska. Det har stärkt oss i vår övertygelse om att det behövs bloggar som skriver om annat än det man kan läsa i tidningen eller se på tv. Och som ger en annan syn på sakernas tillstånd än den man får till sig i mainstream media.

Men vi har också fått förvånansvärt många uppmuntrande tillrop. Så skrev till exempel Hanna Löfqvist med bloggen Vänster för någon vecka sedan att hon är "över medel - förtjust i Röda Raketer. Vilken blogg det är, suverän!" Hon skriver också att hon blir "klokare och på bättre humör" var gång hon besöker vår blogg. Det gläder oss oerhört.

Superbloggaren Ali Esbati påstår att vår blogg är "skoj, bildande och överraskande". Anders Eriksson med bloggen Frihet & Framsteg anser att vi har "intressanta perspektiv på samtiden. Oväntade kulturpostningar. En av de bästa bloggarna i sfärens vänstra hörn." Anders Svensson med bloggen Svensson skriver att han gillar vår attityd.

Många har mailat oss och länkat till oss. På så sätt har vi kommit i kontakt med många nya människor och tankar. En av de roligaste nya kontakterna är Ekim som leder en supporterklubb för italienska fotbollslaget Livorno - Partigiani Livornese Scandinavia.

Emellanåt publicerar också tidningen Flamman våra kulturella texter. Det tycker vi är roligt.

Senaste veckan har vi märkt att många av våra läsare tagit semester från internet. Det gör de rätt i. Nu är det dags att ägna sig åt den härliga sommaren. Och samla krafter till höstens arbetsuppgifter. Det ska i alla fall vi göra.

Måhända kommer vi också att samla material till nya texter som kommer att förarga en del -men glädja desto fler.

Tack för de första två åren!
-------
Gratulationer från
Esbati
Pelaseyed
A World of Abstinence
Legnemark

11 kommentarer:

Patrik Renfors sa...

Grattis till de två första åren. Det är alltid lika intressant att läsa er blogg. Den är en intelligent, saklig och visar fler delar av historien än vad flertalet skrifter gör. Det är kul att läsa lite om arbetarnas vänsterfalang. Alla andra skrifter brukar ha inslag av sossarnas historierevionism i fack- och arbetarrörelsen.

Ekim sa...

En av verkligt få bloggar man tagit sig tid att gräva i arkivet på.

Anders Eriksson sa...

Jag kan bara styrka det jag skrev på Bloggportalen. Grattis, och se för allt i världen till att fortsätta åtminstone två år till!

Frankie sa...

Klasskampen går på semester?

Fredrik sa...

"Senast häromdagen undrade en kommentator om vi var riktigt friska"

Är det friskt att förneka kommunismens brott?

Vad är skillnaden mot att förneka Förintelsens?

Fakta? Revisionister som Faurison brukar också fråga efter fakta om gaskamrarna. Gör det att man kan säga att gaskamrarna inte fanns?

Det finns otaliga vittnesmål om kommunismens brott, om det styrda hungersvälten i 30 talets Ukraina , om utresningarna, om diktaturernas övergrepp? Räcker inte det?

Förstår ni inte att ni utsätter dessa människor för ytterligare ett övergrepp när ni säger att det aldrig hänt.
Med vilken rätt gör ni det?

Å kom inte dragande med USA. De har gjort och gör sina övergrepp i tex Guantanamo. Men vad har de med kommunismens överepp att göra?
Inget förutom att bluddra till argumenten.

Gör som Ohly, ta avstånd från kommunismens övergrepp.

Tills dess är ni inte en uns bättre än nazistrevisionisterna!

Röda raketer sa...

Till Fredrik:

Vi har aldrig förnekat brott som begåtts av folk som t ex kallat sig kristna, liberaler eller kommunister. Vi har heller aldrig understött några brott.

Så vad är det exakt du argumenterar emot? Spöken (dina egna?).

Daniel sa...

Bra jobbat! Ni är absolut outstanding - det är också kul att det finns en blogg som skriver om det som jag trode att jag nästan uteslutande var ensam om att gilla.

Ni gör ett folkbildande arbete utan dess like. Se till att komma upp på bloggvänstern nu också. Portalen för allla bloggande röda kamrater!

Björn Fridén sa...

Gratulerar!

Har någon en aning om hur länge bloggar i genomsnitt brukar klara sig?

Röda raketer sa...

Tack för alla vänliga kommentarer!

Nu har vi anmält oss till Bloggvänstern också!

Fredrik sa...

Men Du skriver: "Och där minnet över dem som gav Estland friheten från Hitlerfascismen göms undan".

Vilken frihet fick Estland? Frihet från en totalitär ideologi till en annan.
När folk påpekar detta så svarar du med att de inte har goda argument å undrar varför de diskuterar med dig om de anser att du inte är frisk.

Så länge du inte ens bemödar dig om att svara på kritiken växer ju misstanken att du försvarar den regim som tog över diktaturstyret i estland på 40-talet?

Röda raketer sa...

Varken denna text eller föregående text om bronssoldaten har behandlat ämnet Sovjetrepubliken Estland. Därför finns ingen anledning att svara för något annat än det texten handlade om.

Föregående text behandlade bland annat hur den estniska regeringen idag behandlar minnet av dem som stred mot Hitler. Vi tycker att de gjorde något bra. Du verkar ifrågasätta det.

Vi tycker att det var bra att Hitler förlorade andra världskriget - oavsett hur historien sedan har utvecklat sig.

Utvecklingen i Europa efter befrielsen från fascismen har vi många synpunkter på. Men dessa frågor diskuterar vi när det är temat för våra texter.