26 juni 2007

Röda Raketer guidar dig till bronssoldaten i Tallinn

Precis vid domkyrkan i Tallinns vackra gamla stad sitter en minnestavla över "offren för den kommunistiska terrorn". Ett 25-tal namn, årtalen från 1939 till 1956. Många av namnen märkligt nog med dödsdatum under den nazistiska ockupationen.

Betydligt mindre centralt, runt två och en halv kilometer från Tallinns centrum, ligger krigskyrkogården Siselinna Kalmistu. Här är offren betydligt fler: här vilar tusentals offer från kriget mot nazismen, under vita gravstenar i ändlösa rader. Rödarmisten Kozlov, rödarmisten Al (kanske en svensk i Röda Armén?), rödarmisten Teresjvili... många, många fler.
Här finns numera också det monument som för någon månad sedan skapade så stora rubriker i världen: bronssoldaten till minnet av segern över fascismen som flyttades från Tallinns centrum, där det stått sedan 1947, till kyrkogården i utkanten av staden.
När Röda Raketers korrespondent besöker monumentet är det fortfarande inte riktigt färdigt. Bronssoldaten står på plats framför en tegelvägg - det ser exakt likadant ut som det gjorde i stadens centrum. Med ett undantag: nu sätts plaketter upp på väggen bakom monumentet som förvandlar bronssoldaten från ett monument över Sovjets seger över Hitlertyskland och befrielsen av Estland från fascismen, till ett som bara minner om krigets offer.

Fast omgiven av 1000-tals sovjetiska krigsgravar kan monumentet i själva verket aldrig bli något annat än ett minnesmärke över Sovjets seger över fascismen. Det förstår också de många turister som nu hittar ut till det monument de tidigare bara passerat i förbifarten. Någon har placerat färska blommor i bronssoldatens hand.

Den estniska regeringen, en av Carl Bildts bästa EU-vänner, har försökt gömma monumentet för folket. Så därför bjuder Röda Raketer här på färdbeskrivningen till monumentet:

* från Tallinns centrum och med hamnen i ryggen, gå rakt ner till den stora gatan Liivalaia. Vik in på en ny stor gata, Juhkentali. Gå nästan ända fram till bussstationen (Autobussijaam). Vik in till höger på och passera porten till det lokala regementet på vänster sida. Fortsätt runt 100 meter, sväng höger och där ligger kyrkogården. Monumentet syns direkt från vilken som helst av de tre entréerna.

* eller: ta buss 23A från Vabaduse Väljak, ett litet torg precis utanför gamla stan. Bussen stannar ett 50-tal meter utanför kyrkogården.

Lätt att hitta för den som vet, även om Estlands regering försöker dölja monumentet så bra den bara kan.
Den estniska regeringen ser däremot gärna turister vid tavlan i Gamla Stan. Den ser också gärna att turisterna i Tallinn besöker de stora marknader som driftiga affärsmän med stadens välsignelse smällt upp i närheten av hamnen, där båtarna från Sverige och Finland anlöper.
Utbudet i marknadsladorna varierar, men den som vill köpa en T-tröja med Hitlers bild, eller hyllningar till SS eller till fascistdivisionen "Viking", behöver inte leta länge. Arbetarslaktaren och Hitlervännen Mannerheim är också ett vanligt motiv i det Estland där fascistiska och rasistiska krafter växer sig allt starkare. Och där minnet över dem som gav Estland friheten från Hitlerfascismen göms undan.
Så gott det nu går.

28 kommentarer:

Anonym sa...

Vem gav Estland frihet från Stalinkommunismen, fascismen kollektivistiska Janus-ansikte?

Att befrias av kommunister från fascister är som att välja mellan pest eller kolera. Glöm ej heller Stalins massaker av 10 000 polacker i Kutyn (ursäkta om felstavat).
Denna historia förtränger ni nykommunister nogrannt, liksom din egen kommentar om 800 tusen avrättade ryssar under Stalin-Lenin epoken. Ursäkta om jag blir retorisk brutal, men är du riktigt frisk?

Vad är det för fel på dig Raketen? Är du en revisionist som förtränger allt inklusive, Gulag, Pol Pot, Korea, Kina mm som skett i kommunismens namn?

Sedan, besökte gamla svenskstaden Stralsund härförleden. I den utbombade staden framför kyrkan har de ädla kommunisterna rest sitt monument. Traditionsenligt den folklige tacksamme arbetaren som befriats av kommunismen stolte soldat. Brödrafolkens väl och ve. Kanske ett 50 tal gravstenar var resta framför kyrkan med ryska soldater varav ett stort antal med dödsfall efter 1945 o krigets slut. Den sista jag hittade stupade 1948. Jag har bilder om du inte tror mig.

Vad ger du mig för det? Vore jag tysk skulle jag riva ner detta hiskeliga moment med hammare o skära, det är en skam för det tyska folket o en sann demokrati.

Det räcker med Prora som exempel över kollektivismens totala vansinne, kommunistisk eller nationalsocialistisk. Det är sak samma.

Mr. JB

Röda raketer sa...

Om det nu är så att du inte betraktar oss som 'riktigt friska', så förundrar det oss varför du ödslar din tid på att diskutera med sådana?

Och med anledning av ditt besök i nordöstra Tyskland tror vi att du hade kunnat få svar på dina frågor om du hade bemödat dig att prata med människorna som bor där.

Anonym sa...

Jag har tyskt ursprung, räcker det som svar till dig?

Du verkar veta det mesta om ingeting och det som mest skrämmer är arrogansen över alla de som slitit döden under kommunismens tunga ok. Mångt fler än under nazismen.

Enda skillnaden är dödslägren Sobibor, Chelmno, Majdanek, Treblinka, Auswitch mm som i första hand var dedicerade att utrota judarna o i andra hand diverse s k blattar i rasbiologins namn.
I övrigt är nazisternas arbetsläger försummbara i jämförelse med kommunisternas Gulag där mångfalt mer slet döden.

Avskyr man nazismen som jag gör, finns inget till övers för dess kollektivistiska broder kommunismen. Vad skiljer egentligen er åt?

Sedan, jag slutar nu ödsla tid som du följdriktigt påpekar. Det påminner allt för mycket om KPLMR´s totala hjärndöd i slutet 60-tal o början 70-tal. Då skulle Wallenberg och hela borgarklassen skjutas bort.
Frank Baude var ju en kul o reko kille. Undrar vad han gör nu när partistödet från Sovjet är indraget. Lever på andras arbete (bidrag) kanske?

Mr. JB

Röda raketer sa...

Att ha ett ursprung räcker definitivt inte. Alla har ett ursprung, men alla har inte goda argument. Det ger dina egna inlägg exempel på.

Om du inte vet skillnaden på nazism och kommunism, kanske du borde ägna dig åt att studera ämnet innan du gör allt för kategoriska uttalanden.

Björn Nilsson sa...

Grattis till två ljus på födelsedagstårtan, "raketen"!

En kommentar till Anonym (varför ständigt dessa anonyma?): Du skriver att "Enda skillnaden är dödslägren Sobibor... etc etc ... I övrigt är nazisternas arbetsläger försummbara i jämförelse med kommunisternas Gulag där mångfalt mer slet döden. Avskyr man nazismen som jag gör, finns inget till övers för dess kollektivistiska broder kommunismen. Vad skiljer egentligen er åt?”

Jag protesterar mot ordet "endast"och föreslår ett studium exempelvis av Gitta Serenys bok ”Vid avgrunden” om Franz Stangl, mannen som administrerade flera av de tyska förintelselägren. Det som nazisterna gjorde i lägren du räknade upp saknar motstycke. Det är just den välplanerade industrialiserade miljonutrotningen som gör nazismen unik, inte att man dödade och plundrade i största allmänhet. Vilken amatör som helst klarar av det. Utrotningen berodde av en praktiserad ideologisk uppfattning om raskampens absolut övergripande betydelse som inte finns vare sig hos kommunismen eller liberalismen (därmed inte sagt att enskilda kommunister eller borgare kan ha obehagliga rasistiska ideer). Där finns alltså en avgörande skillnad mellan nazism och kommunism. För kommunismen är klasskampen det avgörande, och eftersom det är lättare att byta klass än hudfärg finns med andra ord en humanistisk möjlighet på den röda sidan som saknas på den bruna. För kommunisten kan borgaren bli en samhällsnyttig arbetare, men för nazisten kan en Untermensch aldrig upphöra att vara Untermensch – och måste därför förgöras fysiskt. En jude är en jude är en jude ...

Sedan vet vi att både de röda och de bruna ibland tummade på principerna, men jag anser att man måste ha de där grundläggande uppfattningarna i minnet när man bedömer nazism och kommunism.

Om man påstår att nazisternas arbetsläger (innefattar detta det omfattande tvångsarbete som förekom utanför lägren?) skulle ha varit försumbart i jämfört med något annat föreslår jag att siffror läggs fram och sätts i relation till exempelvis berörda befolkningars storlek.

Anonym sa...

Jag lovade att hålla mig borta, men detta får bli min slutreplik. Kollektivismen styrd av en självutnämnd elit (diktatur) som förmätet vet folkets bästa är livsfarlig. Det vet vi genom historien.
Det är ett faktum att mångt fler dött under kommunism och planhushållning än under nazismen. För offren är det skit samma, de slet döden.

Sedan förvånar det mig att nykommunister kan hålla fast vid denna ideologi. Allt har ju misslyckats och ingenstans har planhushållningen lyckats. Du kan inte ge ett enda exempel.

Socialismen är död och skall rätteligen förvisas till historiens skräphög liksom nationalsocialismen.

Mr.JB

Björn Nilsson sa...

Det är lika bra att du håller dig borta, Anonymus, du tillför inte debatten något (pålitliga siffror exempelvis). Påstår man att det ena eller andra är "faktum" utan att ange kontrollerbara källor låter saken tvivelaktig.

I enlighet med vad jag skrev nyss, det som följer är inte "fakta" utan en gissning ... nämligen att det komplex av folkmord och -fördrivningar som uppstod i samband med "upptäckten" av Amerika är är till våldsamheten, långvarigheten och mängden av mänskliga offer kanske det värsta i mänsklighetens historia (med undantag för just de nazistiska förintelselägren). De som bedrev slavjakt i Afrika och utrotade befolkningar i Amerika visste inte ett skvatt om ideologier - de var kristna människor. Vad drar man för slutsatser av det. Skall vi stå utanför kyrkan i morgon och skrika "mördare" åt högmässobesökarna?

Anonym sa...

http://www.vetenskapsradet.se/huvudmeny/forskningvistodjer/humanioraochsamhallsvetenskap/manadensprojekt/likvideringenavkulakerna.4.25aea8c210f952ae8378000658.html

Det här finns inte i er sinnesvärld, förträngning kallas det och kräver närmast ett psykopatiskt sinnelag.
Att både Stalin och Hitler var psykopater är ställt utom allt tvivel. Maniska i sin förföljelse av de som kunde hota deras makt.

Kulakerna i Sovjet beslagtogs på sitt utsäde i planhushållningens namn. Miljontals människor dog, de åt t o m människokött i sin förtvivlan och utsatthet.
Men detta finns inte i er sinnesvärld, det förträngs. Undra på om jag frågar huruvida ni är friska, är det så konstigt?

Nu får det vara slut, orkar inte mer, det är lika meningslöst att diskutera dessa frågor som med revisionister och generaldårar som påstår att nazismens dödsläger aldrig funnits.

Ni är lika som bär.

Hej då!

Mr. JB

Anonym sa...

Signaturen JB måste vara dum i huvudet.

Anonym sa...

Visst är jag dum i huvudet, eller varför inte som alla andra oliktänkande, en fascist?
Det blir i slutändan det enda att spy ur sig när vänstern är svarslös och saknar alla sakliga argument mot bakgrund av vederlagd historia som ivrigt förnekas enligt ovanstående inlägg.

Ni är en sorglig skara av pubesfjanter, förmodligen överklassbrats som i förtvivlad föräldrarevolt hamnat helt snett. Kanske dags att till en början ta av blöjan och klippa föräldraberoendet. Ta ansvar för erat eget liv.
Den som som tror på drömsamhället, kan ju alltid åka till N-Korea som voluntär och studera det på plats och ställe.

Jag vet ni inte får resa oförhindrat vart ni vill i detta land även som svenska kommunister. Men det spelar väl mindre roll för hjärndöda. Ni ser det ni vill se.

Mr. JB

Björn Nilsson sa...

Ta ett råd från en gammal man, Anonymus: sluta skrik. Du låter ungefär som "Linus på linjen" som kanske någon äldre TV-tittare minns. Mer komik än dramatik alltså. Du skulle ju hålla dig borta härifrån, för övrigt. Sluta jonglera med suddiga påståenden om "miljoner" hit och dit. Ge verifierbara uppgifter, ange källor. Ett påstående är inte ett fakta.

Varför inte i stället ta den här länken till Wikipedia som verkar (tror jag) innehålla rätt pålitliga uppgifter om vad USA hade för sig på Filippinerna. I relation till vad som hände i Sovjet under 30-talet ser det här betydligt värre ut. Åtskilliga procent (kan det ha varit upp mot 10%?) av befolkningen sattes i läger eller utrotades. Och förklara varför det inte är upprörande!
http://en.wikipedia.org/wiki/Philippine-American_War

Anonym sa...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Gulag#1936-1938:_Den_stora_terrorns_.C3.A5r

Vad har USA med sakfrågan att göra om kollektivismens ideologiska huvudbärare i historien, kommunismen och nazismen? Läs länk enligt ovan och förträng som vanligt är.

Mr. JB

Nu är det slut Björn, vägrar diskutera vidare, det är meningslöst.

Brodsky sa...

...Jag foerstaar att JB gav upp. Ni verkar ju hopploesa i er foernekelse. I Kiev finns ocksaa ett monument vaert att besoeka, det oever svaelten i Ukraina i boerjan av 30-talet. En svaelt som kraevde 3-5 miljoner maenniskors liv och som var en DIREKT FOELJD AV KOMMUNISTISK POLITIK.

Laes och laer, bl a haer:

http://en.wikipedia.org/wiki/Holodomor

Att sedan USA uppfoert sig illa paa Filippinerna och annorstaedes aer fantamig ingen ursaekt foer saadan extrem foernekelsedrift.


/Josip

Fredrik sa...

När ska ni kommunister( eller var ni kallar er) sluta försvara kommunismens brott.

Jämför Faurisson och andra Förintelseförnekares krav på "bevis" på gaskamrar med era krav på bevis för kommunismens folkmord?

Räcker inte det: Fråga de som bott i Estland under sovjettiden, fråga om de kände sig befriade av Stalin? Fråga dem?

Slutligen: Varför skall ni alltid ta upp USA när vi pratar om kommunism och nazism. USA:s övergrepp är väl inte relevanta i detta sammanhang?

Så länge ni inte tar avstånd från kommunismens övergrepp, annektering och diktatur i de baltiska staterna är ni precis lika som Robert Faurison å hans gelikar.

Förintelseförnekare e vad ni är!

Björn Nilsson sa...

(Jag skrev en kommentar igår, men den försvann tydligen i cyberrymden så jag upprepar ärendet.):

Under 1990-talet öppnades sovjetiska arkiv. Det blev möjligt att summera listorna på offer för Stalintidens terror (minns inte exakta siffran, det var mindre än en miljon avrättade). Man kunde göra uppskattningar av lägerpopulationen från 20-talet till början av 50-talet (15 miljoner för hela perioden, inte 15 miljoner permanent som påståtts tidigare). Det blev tack vare undersökningar av primärkällor alltså möjligt att göra en bedömning av vad som hände. Jag vet inte om man kommit fram till några siffror om dödstalen för hungersnöderna, men i övrigt tycks man ha kunnat sätta namn och datum på offren. En forskare som jag läste och minns namnet på är J Arch Getty, amerikan. Det finns flera.

Hur som helst: tiden för gissningar och förfalskningar var över. Nu blev det omöjligt att förneka att svåra övergrepp begåtts, men det blev också (åtminstone inom allvarligt syftande akademisk forskning) omöjligt att hålla fast vid tidigare våldsamt uppblåsta siffror.

Finns hyfsat verifierbara siffror inte bara kan, utan bör man göra jämförelser för att få perspektiv på storleken av de förhållanden man undersöker. Därmed är det rimligt att jämföra Sovjet med Belgien, Frankrike, England etc. Kan det vara så att de västliga demokratierna i vissa lägen har uppvisat en våldsamhet som mäter sig med eller till och med har överträffat vad Sovjet höll på med? Har man en vetenskaplig inställning att fakta skall fram och jämföras är det inget problem – vill man skydda eller dölja något är det givetvis svårare.

Vad jag vet har ingen på den här bloggen förnekat massterror i Sovjet. Att i det läget komma med anklagelser om ”förnekelse” betyder att man själv ställer sig utanför varje anständig debatt och helt enkelt inte talar sanning. Jag har svårt att tro att folk som uppträder på det sättet finns inom den liberala tanketraditionen.

Sedan skulle man ju kunna tänka sig att en människovän skulle ta det som positivt att höga dödstal visat sig vara felaktiga. De existerande dödstalen är förskräckande nog, men om 5-10 miljoner kan dras ner under miljonen borde det vara postitivt. Eller … ?

Röda raketer sa...

Det är intressant att se hur upprörda några få (vi räknar till 3) kommentatorer blir när man uppmärksammar dem som offrade sina liv i kampen mot nazismen.

Som tur är tycker de flesta människor att kampen mot nazismen var och är en bra sak. Det var också det texten handlade om.

Björn Nilsson sa...

Hej "raketen",
vi kan väl ta din föregående kommentar som slutet på den här debattråden. Debatter blir sällan bättre än deltagarna, och några av de pajsare som uppträtt här har knappast varit prydnader i den kritiska analysens rabatt. Skall man diskutera så skall det helst ske med någon som kan lägga fram motsidans bästa argument - då får man skärpa till sig själv.

Undrar om det någonstans finns en kort sammanställning med av goda historiker godkända data som i siffror visar vem som gjorde vad på den europeiska krigsteatern 1939-1945? Jag har lite aningar om att Frankrike föll ihop trots att man militärt var jämbördigt med Tyskland, att 80% av den tyska krigsmakten fanns på Östfronten (vilket innebar att kriget avgjordes där och inte i Normandie etc) men en sammanställning att stoppa ner i halsen på gallskrikande liberaler kanske vore bra att ha?

Kaptenen sa...

"Arbetarslaktaren och Hitlervännen Mannerheim" att nämna Mannerheim i samma mening som SS och fascism är lite väl magstarkt. Finland var och är fortfarande en demokrati.

Björn Nilsson sa...

Är det inte så att såväl "raketen" som "kaptenen" har både rätt och fel? Medlingsförslag: "arbetarslaktare" går an, men "hitlervän" gör det inte.

Marskalk Mannerheim ledde den vitfinska/tyska sidan under finska inbördeskriget, och där dödades en massa arbetare och torpare såväl under striderna som i terrorn därefter.

Aristokraten Mannerheim var däremot inte vän med Hitler. Han hade ingen lust att bli uppvaktad av "der schöne Adolf" på födelsedagen. En skränig underklassare som Hitler ... nej usch, ingen vän för en gammal tsarrysk general som Carl Gustaf Mannerheim. Alliansen med Tyskland var mer som ett konvenansäktenskap.

Man kan undra om Finland hade kunnat undvika vinterkriget om Mannerheim suttit i ledningen i slutet av 30-talet. Som gammal rysk general visste han ju hur ryssarna tänkte och vad som oroade dem. Och man behövde inte ens vara tsarryss eller bolsjevik för att förstå att vilken rysk regering som helst skulle bli nervös av att ha främmande artilleri inom skotthåll för miljonstaden Petro/Leningrad.

Men detta är så kallad kontrafaktisk historieskrivning. Verkligheten är att finnarna vägrade mindre justeringar av gränsen 1939, i stället förlorade de större delen av Karelen 1940 och kom i en situation där samarbete med Tyskland verkade ge chansen att ta tillbaka det förlorade (med råge). Och så blev det bara skit av alltihop ändå.

Anonym sa...

Björn Nilsson skrev: "De som bedrev slavjakt i Afrika och utrotade befolkningar i Amerika visste inte ett skvatt om ideologier - de var kristna människor."
Du klagar på andras okunskap men vet inte själv vad du talar om. De största slavhandlarna i Afrika var afrikanerna själva och arabiska uppköpare. "Den vite mannen" hoppade in i en ruljans som var i full gång sen flera århundraden och som pågick i Saudi fram till nån gång på 60-talet.
Ulla Marianne

Anonym sa...

Bj�rn, efter dina intelligenta kommentarer om Finland kan jag inte annat �n �ppna truten igen, trots jag lovat att h�lla k�ften och insikten att du trots studier i nationalekonomi f�r 40 �r sedan verkar ha l�rt ytterst lite om verkligheten. Jag �r nationalekonom som du om du nu praktiserat din utbildning liksom jag. Du m� dr�mma dig bort i egen poesi f�r de som uppskattar den, vi delar nog bara ett intresse gemensamt vilket �r Transtr�mer.

� Verkligheten �r att finnarna v�grade mindre justeringar av gr�nsen 1939, i st�llet f�rlorade de st�rre delen av Karelen 1940 och kom i en situation d�r samarbete med Tyskland verkade ge chansen att ta tillbaka det f�rlorade (med r�ge).� (slut citat)

Hur i helvete kan man vara s� genomkorkad som att p�st� n�got som ovanst�ende? Du vet om den oheliga pakten mellan kommunister och nassar f�r att dela upp Europa, Ribbentroff/Molotov. Mindre justeringar kallar du det, varf�r anf�ll man d� i norra Finland?

Genom ingift sl�kt har jag relationer med kareler som tvingades l�mna Viborg under de mest vidriga f�rh�llanden, en verklighet du inte ens kan ana i din totala enfald. Vi skall �ka dit till v�ren och gr�va upp de leksaker sv�rfar o br�der begravde i en kista n�r kommunisten kom. Det blir ingen rolig resa, men v�l v�rd att g�ra f�r den som vill l�ra av historien och kommunismens tunga arv. Viborg �r v�l f � en stad i fulla blomster efter 50 �r av kommunism?! Heller hur Bj�rn, du f�r g�rna �ka med p� resan om du ens t�rs.

Sedan, finnarna tog inget tillbaka med r�ge i det andra kriget, utan stannade vid de forna gr�nserna innan Stalins anfall p� Finland. Inga finska soldater deltog i det som d�refter skedde. D�rav den fred o sk�ra frihet som blev till f�ljd och Kekkonens st�ndiga krypande inf�r det forna Sovjet.

Familjens historia �r sorglig som pr�glat 2 generationer d�refter, n�got du i din totala enfald aldrig kan f�rest�lla dig. Slita st�vlar av ryska/finska lik som 7-�ring, koka dem och d�refter s�lja dem f�r att �verleva dagen. Du �r en aningsl�s j�vla skitst�vel i den akademiska r�dvinssalongen.

Sedan som odiskutabel slutkl�m. Finnarna tog inget tillbaka med r�ge, de stannade vid den forna gr�nsen, eller skall du nu f�rtr�nga verkligheten �n en g�ng.

Mr. JB

Kaptenen sa...

Arbetarna ville införa diktatur. Jag är för demokrati. Sen var det inte trevligt alls, men det är alltid så när ett inbördeskrig har utkämpats. Vi finnar tackar fortfarande Sovjeten som lyckades ena det finska folket oavsett klass och bygga en demokrati som fortfarande håller.

Anonym sa...

Jag blir så jävla förbannad över allt hymmel från stolliga och dumma kommunister som Björn, Raketen m fl, ni vet inget om verkligheten. Ca 90 000 finnar dog i vinterkrigen och ca 4- 500 000 ryssar. Ett fruktansvärt facit för de stackars ryssar som lidit mest och förlorat flest under kriget, ca 20 miljoner människor av kött och blod.
Eller skall också dessa 20 millar förnekas liksom Stalins terrorvälde med alla dess offer?

Ca 5000 tyskar av 90 000 fångar återvände efter Stalingrad i slutet av 50-talet efter Chrustjovs tillträde. Det säger väl allt om Gulag och sovjetiska arbetsläger. Tror ni naiva och självförnekande nykommunister att villkoren var annorlunda i dessa läger för ryska dissidenter?

Undra på om jag ifrågasätter huruvida ni är friska i huvudet? Ni ser den verklighet ni själva vill se. Fy fan.

Mr. JB

Anonym sa...

Jag tror jag fick tyst på både Raketen och Björn.

Ni kan ju alltid idiotförklara mig eller kalla mig för fascist!

Ni är en sorglig samling (national) kommunister. Jag ser ingen skillnad mellan nazism och kommunism, vad skulle den i så fall vara i antalet döda räknat?

Inga exempel ges på länder där planhushållning och kommunism bringat välfärd o välstånd!

Hur kommer det sig tro? Är ni totalt hjärntvättade?

Mr. JB

Anonym sa...

hjärntvättade...........Eller bara hjärndöda.

De finska krigen var sällsynt klantiga från Stalins sida. Med halva officerskåren bortskjuten stod han sig slätt och förlorade massor av soldater till ilskna självständiga finnar under Mannerheims kompetenta ledning.

Barbarossa hade aldrig inletts den 22 juni om inte Adolf i övermod trott sig säker mot inkompetenta ryska förband efter det som hände i Finland. Det skall vi vara tacksamma över.

Hade operationen inletts slutet april istället för juni, hade Sovjet och Stalin legat på rygg och en ohygglig framtid väntat för resten av Europa.

Precis det som drabbade forna öststater under Stalins förvaltning efter den s k befrielsen. Hur jävla korkad kan en människa bli?

Sådan är historien och endast tillfälligheter har avgjort där vi står idag.

Tacka försynen, annars hade ni kommunister varit bortskjutna av era blodsbröder nazisterna för länge sedan.

Mr. JB

Björn Nilsson sa...

Buddha påpekade att om man inte tar emot förolämpningar som folk öser över en faller de tillbaka på den som förolämpar (och som följaktligen får gå iväg och skämmas). Sven Hedin uttryckte saken lite modernare, när han (efter ett påhopp från Strindberg) sa ungefär att om en dåre står och skriker otidigheter efter en på gatan stannar man inte för att diskutera.

Även om den här bloggen inte har ett anslag med debattregler är det några personer som borde förstå att de överstigit anständighetens gräns. Man kommer inte med påståenden om andra människors åsikter och kunskaper om man inte verkligen känner fakta – gör man inte det får man fråga, inte bara häva ur sig vad som helst. Man kommer inte med kränkande påhopp, det leder till att meningsfull diskussion blockeras. Faktapåståenden bör kunna dokumenteras. Hur man tolkar fakta är en annan sak.

Men den som alltid har rätt behöver naturligtvis ingen saklig diskussion, det räcker med några uppjagade skrik då och då … vi har fått ett fantastiskt hjälpmedel för demokratiska diskussioner och informationsspridning via nätet, och det är nedslående att personer vars mentala förmåga verkar ligga på sandlådenivån skall in och förstöra. Så med hänvisning till Buddha och Hedin: gaphalsarna får fortsätta utan att jag bryr mig. Att de skäms tvivlar jag dock på. De påminner lite för mycket om de tendenser de påstår sig protestera emot. Den som tror sig ha vunnit en diskussion genom att råskrika har bara gjort sig själv till en slät figur, för man kan helt enkelt inte diskutera med en som råskriker. Det är bara att vända sig om och gå. Vill man ha fram fakta finns det bra källor, och de kan man gott söka där de framförs i en anständig ton.

Och du ”raketen”: det här är din sida, du behöver inte låta de här figurerna härja här. De kan fixa sina egna bloggar i fullständig yttrandefrihet.

Anonym sa...

"Hur man tolkar fakta är en annan sak." (slut citat Björn)

Det är väl så man reviderar hela det kommunistiska arvet!?

Jag blir så trött på dig och dina gelikar, ni har inget lärt av historien o kommer heller inget att lära.

Åker du med till Viborg till våren din ynkrygg, jag bjuder på resan!

Mr JB

Anonym sa...

Avslutningsvis,....jag är så jävla trött på Björn och hans gelikar. Inlindat i akademisk korrekt retorik, tror ni er vinna världen med allt ert nonsens och blaj. Björn i sin självupptagenhet, är ju t o m poet.

Dina trasiga dikter kan du stoppa upp där de hör hemma, nämligen i röven. Vem kommer att minnas dig min vän, eller lider du av megonomali?

Kvasiintellektuellla korkade inlägg om kommunismens alla tillkortakommanden?

Mr. JB