31 augusti 2009

Vänstern på frammarsch i Tyskland

Vänstern går framåt i Tyskland. Efter helgens delstatsval i Sachsen, Thüringen och Saarland framstår vänsterpartiet Die Linke som den stora valvinnaren. I Sachsen och Thüringen blev partiet näst största parti, större än socialdemokraterna, SPD.

I Saarland blev partiet det tredje största, nästan lika stort som SPD. Partiet ökade sitt röstetal från 2 procent till mer än 21. Framgången beror i hög grad på att en av partiets ledare, den tidigare socialdemokratiske partiordföranden Oskar Lafontaine, kommer från Saarland. Men den visar än en gång att partiet etablerat sig som ett starkt parti även i västra Tyskland.

Konservativa CDU går tillbaka och kan förlora regeringsmakten i både Thüringen och Saarland. Det förutsätter dock att socialdemokraterna väljer att samarbeta med vänstern i stället för CDU. Något man inte gjorde på riksplanet där SPD regerar tillsammans med CDU - trots att vänstern, SPD och de gröna har majoritet.

Om mindre än en månad är det förbundsdagsval i Tyskland.

På bilden överst syns Gregor Gysi på valmöte i Erfurt. Bilden nedan visar Oskar Lafontaine på valmöte i saarländska Saarbrücken.
-------
DN, DN, DN, SvD, SvD

10 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Vi får hoppas det är en trend och inte bara en följd av det tydligen låga valdeltagandet.

Röda raketer sa...

Precis!

Hugo sa...

Die Linke, ta av glasögonen på gubben längst upp i bild, klistra på en svart mustasch och vrid vänsternäven lite mer åt vänster så är vi strax där. Nationalsocialismus. Fy fan.

Röda raketer sa...

Märklig kommentar med tanke på att Gregor Gysi kommer från en judisk familj och tillhör den politiska rörelse som nazisterna först av alla förföljde.

Simon F. sa...

I dessa dagar när "antisemit" används som invektiv mot alla engagerade antirasister så är det väl inte så konstigt att vänstersinnade judar börjar skällas för att vara nazister.

Anonym sa...

Hugos kommentar kan vara det mest korkade inlägget någonsin i den här bloggen.

Röda raketer sa...

Det vill inte säga lite eftersom vi tillåter en hel del - för den fria debattens skull.

Florian Burmeister sa...

Gregor Gysi var advokat för dissidenter på DDR-tiden. Han sågs som en förrädare av Erich Honneker då han tog över spillrorna efter SED och grundade PDS. Numera är han en knivskarp antagonist till stalinister inom Die Linke såsom Sahra Wagenknecht. Hugo är irrelevant.

Anonym sa...

Gysi var en skicklig anpassling och opportunist. Tack vare att han genom börd tillhörde nomenklaturan kunde han få hållas. Hans roll i "DDR" är MYCKET omtvistad. Det finns en hel del indicier som talar för att han samabetade med Stasi. För regimen var han i alla fall en helt pålitlig person, utrustad med pass och frihet att resa ut o in i DDR som det passade honom.

Anonym sa...

Idag -den 9:e oktober - har opportunisten Lafontaine meddelat att han drar till Saarland. Det lär finnas bättre gåslever o vin där, nära till Frankrike som det är. Vi hoppas att gourmanden får en det trevligt vid borden där och inte längre besvärar landet med sin röda demagogi.Farväl!

Men ännu bättre är, att vi idag får fira 20-årsjubileet av Leipzigdemonstrationen, vilket var initialtändningen av det egentliga folkupproret mot kommunistregimen. Låt oss minnas de modiga män och kvinnor som med hög risk för eget liv o hälsa gick ut på gatorna för att ge uttryck för sin frihetslängtan o sin avsky för kommunistdiktaturen. Heder åt dom!

Wir sind das Volk!

Es lebe die Freiheit!

Tod dem Sozialismus!