23 augusti 2009

Back in business - Proggens affischer

Efter en välbehövlig bloggsemester är Röda raketer back in business med ett besök på anrika Nordiska museet i Stockholm. Muséet grundades för att bevara den gamla allmogekulturen, men har efterhand utvecklats till Sveriges största kulturhistoriska museum. Just nu pågår här en utställning med namnet "Proggens affischer".

Det är en utställning med affischer från 1960- och 70-talets vänsterrörelse, kvinno-, freds-, musik- och solidaritetsrörelse. Besökaren möts av 1 majaffischer och solidaritetsaffischer för Vietnams folk.

När det begav sig var det nog få som kunde tänka sig att dessa affischer en dag skulle ställas ut på ett museum som Nordiska. Men, men, allt fast förflyktigas, som Marx sa. Eller "det finns inget beständigt utom förändring", som Herakleitos sa.

På utställningen blandas det politiska med det anarkistiskt provokativa. Här finns Che Guevara, Svarta pantrarna, kampen mot militärjuntan i Grekland, solidariteten med Chiles folk.


Här återfinns en av Kjartan Slettemarks Nixonaffischer. Liksom Sture Johannessons Undergroundaffisch till en utställning på Lunds konsthall 1968. Affischen fick styrelsen att bannlysa utställningen. Som en protest mot detta beslut avgick överintendent Folke Edwards.

Men nu har alltså dessa affischer hamnat på ett riktigt museum, som inte bara vill bevara den gamla allmogekulturen utan även ett stycke vänsterhistoria.

7 kommentarer:

Stollen i Sollentuna sa...

Besökte utställningen i Juli, helt underbart att se denna kulturskatt. Att det fanns gamla KU-affischer gjorde inte saken sämre.
Rekommenderar http://www.proggposters.se/#/lista/start/ där finns alla affischer på utställning, samt några till.
Och kul med nya inlägg, Röda Raketer har varit saknade. :)
Kamratligen
Stollen i Sollentuna

Robban sa...

Back in business I see :), du kan rivstarta ytterligare med att kommentera pressaffären mellan sverige-israel ang artikeln om uppskurna palestinier.

Lasse Strömberg sa...

Välkommen tillbaka, det var på tiden! :-)

Såg själv utställningen för några veckor sedan, den väckte gamla minnen, bland annat från Gärdesfesterna.

Röda raketer sa...

Tack!
Roligt att några saknat oss under semestern. Angående Israel och Aftonbladet så har vi inget att tillägga utöver det som alla redan sagt - från Reinfeldt till SJF. Den israeliska högern saknar demokratiskt sinnelag.

petter sa...

yäy! Kan bara instämma, saknat röda raketer!

kallskänkan sa...

den här utställningen fick mig att gå på museum för första gången sen man blev tvungen att betala igen

Röda raketer sa...

Samma här!