07 mars 2009

Hycklande regering

Borgerliga ministrar som Anders Borg, Mats Odell, Maud Olofsson skäller på bonusar till direktörer i statliga och privata bolag.
- Bonusar leder ökat risktagande, säger finansminister Anders Borg.
- Det är en häpnadsväckande tondövhet att i det här läget betala ut bonus till medarbetare, säger finansmarknadsminister Mats Odell.

Men det var dessa ministrar som förra sommaren ändrade bonusreglerna för statliga bolag och gjorde det möjligt att betala ut bonusar även när bolagen går med förlust.

I en artikel på SvD:s Brännpunkt går Lars Ohly till angrepp mot regeringens hyckleri:
- Före regeringens nya riktlinjer var det förbjudet med bonusar när en verksamhet ger förlust, bonusen fick högst uppgå till två månadslöner och det fanns en generellt negativ inställning till bonusar, skriver Lars Ohly.
- Allt detta var Anders Borg själv med om att förändra. Regeringens trovärdighet i kritiken av giriga direktörer och generösa bonussystem är därför lika med noll.

Lars Ohly vill hålla nere chefslönerna:
- I krisens Sverige måste vi bära bördorna solidariskt. Det betyder att de som tjänar mest måste bidra mest. Då är det rimligt att också ifrågasätta höga lönenivåer. Staten kan inte styra över chefslönerna i det privata näringslivet annat än genom att bilda opinion och föregå med gott exempel. Den här regeringen gör varken eller.

Det är bra att regeringens hyckleri avslöjas. Den ekonomiska politik den fört är densamma som högerregeringar runt om i världen fört och som skapat krisen. Det är viktigt att komma ihåg detta när de borgerliga ministrarna låtsas vara kritiska mot direktörernas löner.

1 kommentar:

Serhat Daran sa...

Regeringen hycklar så det sjunger om det. De underblåser gung-ho kapitalism och klagar sedan på dess konsekvenser, i populistiska syften, för att sedan fortsätt på den inslagna banan. Det är borgerlig logik 2009.