02 mars 2009

"Norrmän är barbariska och ointelligenta"

"Norrmän är ett barbariskt och ointelligent folkslag med ett sjukligt behov av att trotsa världsopinionen." Det omdömet fäller den israeliske statsvetaren Manfred Gerstenfeld i en intervju med norska TV2. Byt ut ordet norrmän mot judar och gissa vilken reaktion det med rätta skulle utlösa i Israel.

Gerstenfeld anser att Norge är "den mest antisemitiska nationen i Europa" och att det inte finns någon opposition i landet som klart kan säga ifrån att detta är en "skam för det norska samhället". (Han har uppenbarligen missat Siv Jensen.)

Gerstenfelds främsta bevis för "Norges antisemitism" är att den socialistiske finansministern Kristin Halvorsen nyligen deltog i en demonstration mot kriget i Gaza.

-Det är inte en slump att Norges enda bidrag till internationell statsvetenskap är namnet "Quisling", säger den israeliske akademikern.

Det är dessvärre inte bara en förvirrad äldre statsvetare som på detta sätt blandar ihop kritik mot staten Israels politik med antisemitism. Det gör även den israeliska regeringen som återkommande anklagar andra länder, organisationer eller privatpersoner för att vara "antisemitiska och antiisraeliska". Sionistiska påtryckarorganisationer, i Sverige t ex Svenska kommittén mot antisemitism, argumenterar på samma sätt.

Det har varit givarkonferens för Gaza i Egypten idag. Många länder vill visa sin välvilja när FN kallar. Det är bra. Gaza är i desperat behov av hjälp för att kunna bygga upp igen efter Israels bombningar.

Dessa givarkonferenser återkommer tyvärr, fastän rimligare vore att kräva att Israel betalar krigsskuld, i synnerhet som FN-byggnader och av Sverige finansierade verksamheter har förstörts.

Det går inte att att "gömma sig bakom fikonlövet" i all oändlighet, för att använda utrikesminister Tzipi Livnis språkbruk.

1 kommentar:

Serhat Daran sa...

Sättet som Israels hantlangare slänger runt definitionen av antisemitism är inget annat än vedervärdigt. Det kommer i viss mån att urholka dess betydelse. Om det inte redan gjort det. Manfred Gerstenfeld latenta rasism ger en inlick i huvudet på en "Israel apologet". De kan kliva över lik för att tysta sina motståndare. Förhoppningsvis tar Sverige efter Norges exempel efter nästa val.