29 december 2008

Israels kommunister fördömer angreppen mot Gaza

Dov Khenin - kommunist i Israels parlament Knesset
Det israeliska kommunistpartiet fördömer i ett uttalande den israeliska attacken mot Gaza. Partiet kräver också att det internationella samfundet ska vidta sanktioner mot Israel och ställa ansvariga politiker som Tzipi Livni och Ehud Barak inför rätta. Angreppen mot Gaza betraktas som "en del av den israeliska valrörelsen".
Partiet anser att "Israel utnyttjar de sista minuterna av Bush-administrationen för att genomföra den dödliga men samtidigt ineffektiva imperialistiska politiken att använda militär makt för att åstadkomma politiska förändringar".
- Jag föreslår att vi går i en annan riktning, säger Dov Khenin som är ledamot av det israeliska parlamentet Knesset och ledande medlem av kommunistpartiet. Han föreslår att blockaden mot Gaza ska avslutas eftersom "den endast leder till att befolkningen i Gaza sluter sig samman kring Hamas.

I ett tidigare uttalande har Khenin sagt att "ett fullskaligt krig i Gaza både är farligt och onödigt och kommer att utsätta tusentals invånare i Gaza och i västra Negev för fara".
"Krig är inte lösningen på problemet med Qassamraketer som avfyras mot Israel. Det finns en annan väg: ett verkligt stilleståndsavtal. Inte bara vapenvila, utan även ett avslutande av blockaden mot Gaza och en lättnad i det extrema lidande som en och en halv miljon människor utsätts för."
Det är modigt av den israeliska vänstern att följa Karl Liebknechts devis: "Varje folks huvudfiende finns i det egna landet."
-------
Läs också:

Inga kommentarer: