16 november 2008

Agitprop

Agitprop är en "konstform med inriktning på agitation och propaganda. Termen lanserades av Lenin i samband med 1920-talets politiska teater, litteratur och konst i Sovjetunionen. Den fick efterföljare i bl.a. Tyskland och i Sveriges arbetar- och amatörteaterrörelse." (Nationalencyklopedin)

Faktum är att vår bloggs namn, Röda raketer, är hämtad från en av de mest kända tyska agitpropgrupperna i Tyskland på 1920- och 30-talet, Rote Raketen i Berlin. I ett tidigare inlägg hade vi en felaktig bild på Rote Raketen. Det visade sig i verkligheten vara en annan agitpropgrupp vid namn Roter Blitz från Berlin.

Men nu har vi hittat en riktig bild på Rote Raketen i boken Lieder der Agitprop-Truppen vor 1945 (Leipzig 1958). Rote Raketen startade hösten 1927 i samband med en fest för tidningen Rote Fahne. Så småningom övertog Röda frontkämpeförbundet (RFB) gruppen och använde den i värvningskampanjer i hela Tyskland. Från början reste gruppen med tåg, senare i en egen dekorerad bil (se bilden ovan). Polisen uppmärksammade Rote Raketens framfart och sökte ständigt "hjälpa gruppen till spelfria kvällar", som det lakoniskt uttrycks i boken.

Efter polisens angrepp på kommunister i samband med första majdemonstrationerna i Berlin 1929 förbjöds Röda frontkämpeförbundet (RFB) och med det även Rote Raketen (händelserna finns beskrivna i romanen Röd Front Berlin 1929 av Klaus Neukrantz). Bilen och musikinstrumenten beslagtogs. Men redan efter några månader återuppstod gruppen under namnet Sturmtrupp Alarm - nu i kampanjer för "Kampförbundet mot RFB-förbudet".

I Roter Raketenmarsch sjunger gruppen:

Röda raketer i mörkret ger ljus,
visar på vägen till framtidens hus.
Arbetar', bonde i stad och på land,
räck oss i kampen din hand.
(RR:s översättning)
Men det fanns också andra agitpropgrupper. På bilden ovan Das Rote Sprachrohr från Berlin, som var det kommunistiska ungdomsförbundets första agitpropgrupp. Gruppen inledde ett samarbete med den kände kompositören Hanns Eisler. Deras mest kända sång var Komsomolzenlied - en hyllning till det sovjetiska ungdomsförbundet - med refrängen:

Im Betrieb: Komsomol!
Auf dem Land: Komsomol!
Überall: Komsomol!

(På fabriken: Komsomol!
På landet: Komsomol!
Överallt: Komsomol!)

Här ser vi agitpropgruppen Kolonne Links från Berlin, som grundades av unga arbetaridrottsmän i Berlin-Steglitz 1928. Mot slutet av 1929 började gruppen spela i hela Tyskland och värvade på ett och ett halvt år 18 000 medlemmar till internationella arbetarhjälpen, Röda hjälpen och kommunistpartiet, KPD. För sitt framgångsrika värvningsarbete belönades gruppen med en gästspelsresa till Sovjetunionen.

Agitpropgruppen Rote Schmiede startades i Halle 1927 efter inspiration från ett gästspel med en sovjetisk agitpropgrupp, Blå blusen. Agitprop var "en dagstidning som levandegjordes genom teater...ett levande livets scen som föddes genom revolutionen...ett montage av politiska vardagsmanifestationer betraktade ur den proletära klassideologins synvinkel". Rote Schmiede blev i en tävling mellan agitpropgrupper utsedd till Tysklands bästa vid sidan av Das Rote Sprachrohr från Berlin.


Här syns gruppe Roter Blitz från Berlin under ett framträdande för den revolutionära fackföreningsoppositionen, RGO.

Slutligen har vi här gruppen Der Rote Wedding från Berlin under ett framträdande på en bakgård under en valkampanj. Wedding är en stadsdel i Berlin där vänstern hade ett starkt stöd under Weimarrepubliken. Gruppen bildades efter de blodiga sammanstötningarna i Berlin i maj 1929. Gruppens sång Der Rote Wedding skrevs av Erich Weinert och Hanns Eisler och blev snabbt en av de främsta tyska kampsångerna. Den översattes till olika språk, bland annat till svenska av Knut Olsson med titeln Demonstrationssång:

Enhetsfronten vi nu formerar,
klasskänslan är vår kompass!
Framåt till kamp och seger marcherar
arbetets enade Klass!
Hotfullt kapitalets trupper
står vid vår horisont.
In i ledet Proletärer,
slut en Röd Front!

Lyssna till Der Rote Wedding med Ernst Busch.
-------
Se en film om sovjetisk agitprop efter revolutionen.
Läs mer om agitprop hos Eisler music.

1 kommentar:

Marie sa...

Hi,

I am looking for the illustrations you used in your article. Could you please tell me where I could find them?
Thanks