30 juli 2008

Einstein om kommunismen

Albert Einstein är vid sidan av Isaac Newton historiens mest berömde fysiker. Framförallt för sin relativitetsteori. Han fick Nobelpriset i fysik 1921.

Men han var också engagerad i sin samtid i kampen mot krig, rasism och fascism. Inte minst engagerade han sig för de svartas frigörelsekamp och mot lynchningar i USA (som han blev medborgare i 1940) och mot McCarthyismen, den amerikanska form av antikommunism som växte sig stark under det amerikanska 1950-talet.

Vi har tidigare refererat hans berömda artikel Varför socialism? Nu har vi hittat ett intressant citat som belyser Einsteins syn på kommunismen. Även om Einstein aldrig var kommunist, så var han heller aldrig antikommunist, vilket framgår nedan:

"Kommunismens filosofi har många förtjänster eftersom den handlar om att avskaffa exploateringen av vanliga människor och att fördela varor och arbete efter behov och förmågor. Kommunismen som politisk teori är ett storslaget experiment, men i Ryssland är den oturligt nog ett experiment som utförs i ett dåligt utrustat laboratorium."
(ur The Einstein File av Fred Jerome)

Vid ett möte i Chicago sa han vidare:

"Rädslan för kommunism har lett till åtgärder som är ofattbara för den övriga civiliserade mänskligheten och utsätter vårt eget land för löje."

Regeringen borde läsa Einstein.
-------
Einstein och socialismen

7 kommentarer:

Hugo sa...

Det blev heller aldrig något annat änn ett storslaget experiment med "bedövande" och sorgligt resultat.

I vanlig ordning svälter idag folkrepubliken Korea ihjäl sina medborgare i kommunistisk sann tradition. Dessa planekonomiska utopier fixar inte ens det grundläggande som redan bondesamhället ordnade på sin tid. D v s producera det mest elementära, mat för sina medborgare.

Det gäller att blunda hårt med bägge ögonen inför historien och verkligheten om man är en troende kommunist!

Johannes sa...

Hugo// Hm.. folkrepubliken korea är väl knappast kommunistiskt även om dem kallar sig för det. Krävs nog bara att man är påläst så inser man det! Kina är heller inte kommunistiskt snarare en kapitalistisk diktatur. Och kommunismen går inte ut på att svälta sina medborgare ås snälla läs på ordentligt men det känns mer som om du vill föra kommunismen i smutsen och åd är det ok att fara med osanning. Självklart har "kommunismen" haft en svår historia och då tänker jag främst på Stalin och Mao men enligt mig ås har jag svårt att se dem som riktiga kommunister, är ungefär såsom högern haft det en aning tufft med dvs statskupper stödda av USA.

Johannes sa...

Även om högern knappast fått lida av det men de har vi i vänstern fått göra oavsett om vi är kommunister el inte.

Thomas sa...

Som en klok man uttryckte det: Största skillnaden mellan Lenin och Pinochet var modersmålet.

Desdichado sa...

Så ingen svälter i det marknadsekonomiska lyckoriket? Alla är glada och fria och stekta sparvar flyger in i munnen på den hungrige? Tala om att vara troende, Hugo!

Thomas sa...

Käre/a desdichado - en enkel sammanfattning kan kanske vara denna: Med socialism/kommunism går det garanterat åt helvete. Med marknadskapitalism kan det ibland gå åt helvete och ibland bli rätt bra lösningar!?

Anonym sa...

Pinochet var ditsatt av Chicagopojkarna. Välfärdssamhälle som i Sverige är den bästa modellen. Bevisat om och om igen.