04 mars 2006

Einstein och socialismen


Albert Einstein betraktade kapitalismens ekonomiska anarki som den verkliga källan till missförhållanden i det dåvarande samhället. Här fortsätter en del av hans resonemang:

"Jag är övertygad om att det bara finns ett sätt att undanröja dessa allvarliga missförhållanden, nämligen genom att upprätta en socialistisk ekonomi, åtföljd av ett utbildningssystem som skulle vara inriktat på sociala mål. I en sådan ekonomi, är produktionsmedlen ägda av samhället självt och använda på ett planerat sätt. En planerad ekonomi, som anpassar produktionen till samhällets behov, skulle fördela det arbete som behöver utföras bland dem som har förmåga att arbeta och skulle tillförsäkra varje man, kvinna och barn uppehälle. Individens utbildning skulle, förutom att befrämja dennas inneboende förmågor, försöka utveckla inom individen en känsla av ansvar för sina medmänniskor i stället för förhärligandet av makt och framgång i vårt nuvarande samhälle.

Inte desto mindre, är det nödvändigt att komma ihåg att planekonomi ännu inte är socialism. En planerad ekonomi som sådan kan vara förbunden med det fullständiga förslavandet av individen. Att uppnå socialism kräver en lösning på några ytterst svåra samhällspolitiska problem: hur är det möjligt, utifrån den långtgående centraliseringen av politisk och ekonomisk makt, att förhindra byråkratin från att bli allsmäktig och omättlig? Hur kan individens rättigheter skyddas och en demokratisk motvikt till byråkratins makt därigenom tillförsäkras?

Klarhet kring socialismens mål och problem är av största betydelse i vår tid av förändring. Ty, under nuvarande omständigheter, har fri och obehindrad diskussion om dessa problem blivit starkt tabubelagda."


Albert Einstein (1879-1955), Varför socialism? i den amerikanska tidskriften Monthly Review, maj 1949.

Einstein var tysk fysiker, skapare av relativitetsteorin, Nobelpristagare 1921, emigrerade till USA 1933. Före Hitlers maktövertagande höll han föreläsningar på den marxistiska arbetarskolan, MARSCH, i Berlin.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ändå valde han att fly/flytta till Usa och inte sovjet.

Kapitalism, om socialisten själv får välja.

Röda raketer sa...

Han ville väl göra USA socialistiskt också.

Anonym sa...

Han framlägger ju själv problemet med socialism i den senare delen av texten, den dag ni lyckas lösa det så blir jag också kommie.

Anonym sa...

Problemet med de "röda byråkratierna" är en ständigt närvarande fråga för en socialist men för att vara riktigt ärlig så måste vi inte blicka in i framtiden för att se problem med maktfullkomliga byråkrater och för den delen företagsledare. Som socialister förespråkar dock ett bättre samhälle än det vi har idag, vilket förpliktigar.

Svaret på Einsteins fråga är egentligen ganska enkelt. Både idag och i morgon heter svaret bred organisering på gräsrotsnivå. En maktfullkomlig överhet kan aldrig härska över ett folkflertal som är medvetet om sin styrka.