04 mars 2006

Iran nästa

Ska Iran, och kanske Syrien, bli USA:s nästa mål? Det finns indikationer på det. I Aftonbladet den 9 februari skriver den brittiske journalisten och författaren John Pilger om vad som kan vara på gång. Det första angreppsmålet är, tror Pilger, provinsen Khuzestan i Iran, där 90 procent av Irans oljetillgångar finns.

Iran har redan rapporterat om brittiska militära operationer (från irakiskt territorium) i staden Ahvaz. Det har Storbritannien naturligtvis förnekat och förklarat att det handlar om att Iran försöker skapa persisk majoritet i den arabiskdominerade provinsen och att detta framkallar oron i området.

En titt i världsatlasen visar att de brittiska styrkorna som är förlagda i Basra i Irak befinner sig geografiskt mycket nära. Pilger tror att det rör sig om covert operations, dvs hemliga uppdrag utförda av elitsoldater.
Att det finns ett geopolitiskt intresse kan knappast förnekas.

Situationen påminner starkt om den amerikansk-brittiska uppladdningen inför Irak-kriget, då dessa makters stridsflyg upprepade gånger överträdde flygförbudszonen. Redan då var den irakiske ledaren Saddam Hussein demoniserad, så hans protester behövde inte tas på allvar av omvärlden.

Nu försöker USA skapa en liknande situation när det gäller Iran, som redan är utpekat som en av ondskans axelmakter. Irans farlighet understryks genom att USA hävdar att Iran försöker skapa sig möjligheter att tillverka kärnvapen, något som FN:s atomenergiorgan IAEA inte kunnat presentera belägg för hittills.

Det finns många indikatorer på att Iran är ett "berättigat" mål för de villigas koalition. Med tanke på Irans långvariga, urusla anseende finns det anledning att tro att uppslutningen kring Irans folk skulle kunna bli svag, om USA med benäget bistånd från britterna angriper landet.

Inte minst de befängda uttalandena från president Mahmoud Ahmadinejad om att förintelsen av judar under andra världskriget är en myt och att Israel borde utplånas från kartan talar för att västopinionen inte kommer att vara för Irans folk, såvida vi inte skiljer på den iranska regimens munväder och det iranska folket.

Det är dags att inse att Bushadministrationen med stöd av Storbritannien förmodligen är i färd med att ladda upp för civilisationernas krig på allvar. Bakom detta döljer sig USA:s intresse för oljan, än en gång.

Flamman återger Ryska Posten, som tror att USA kommer att strunta i att Ryssland och Kina i FN:s säkerhetsråd motsätter sig sanktionsförslag mot Iran och i stället hävda att man inte är bunden av några veton i FN:s säkerhetsråd.

När utrikesminister Condoleezza Rice utfrågades av senatens utrikesutskott (16/2) antydde hon att det finns sanktioner som USA kan införa på egen hand. Exakt vad hon syftade på är höljt i dunkel, då USA har tillämpat ekonomiska och diplomatiska sanktioner mot Iran ända sedan revolutionen 1979.

Vid samma tillfälle sade hon att Bushadministrationen ska anslå 75 miljoner dollar för att skapa demokrati i Iran. Pengarna ska främst gå till propagandainsatser.

Rice utnyttjade på en presskonferens (8/2) Muhammed-upploppen för att säga: "Iran och Syrien har ansträngt sig för att piska upp stämningen i sina egna syften".

I senatsutfrågningen upprepade hon det iranska hotet genom att utmåla Iran som den främsta finansiären av global terrorism. Hon anklagade även Iran för att samarbeta med Syrien för att destabilisera Mellanöstern.
-Det är handlar inte bara om Irans nukleära program utan också om deras stöd till terrorismen runtom i världen. De är, i själva verket, de främsta finansiärerna av terrorism, sade Rice.

Rice sade att Iran med stöd av Syrien skapar oro i Libanon, de palestinska områdena och i Irak. Glöm inte att även Saddam sades ge stöd till palestinska självmordsbombares familjer.

Pilger skriver att USA förra året levererade 500 bunkersprängande bomber till Israel. Man kan undra vad dessa är avsedda för. Men naturligtvis är det bra att ha dem på plats om ett nytt krig ska inledas.

USA och Storbritannien håller än en gång på att lura i världen att det är "en förhatlig härskare" som ska bekämpas. De planerar att dra tillbaka sina styrkor från Irak rejält under det kommande året. Men bara, sannolikt, för att nya illdåd mot oskyldiga människor planeras.

I Irak är det dags för städgummorna att ta vid och återställa det som ockupanterna förstört. Får vi därigenom en fredligare värld? Ingalunda, nu finns det nya slagfält, mer olja att erövra för de sanna imperialisterna.
-------
Uttalande av Ung vänsters förbundsstyrelse, Hands off Iran!
Esbatis kommentarer uppmärksammar en internationell petition.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Att amerikanska och brittiska styrkor är och agerar i gränsområderna är inte så konstigt då det är därifrån som den Irakiska Baath-rörelsen får sina pengar och mannar ifrån.

Röda raketer sa...

Det som är konstigt är att vissa makter anser sig kunna gå in på andra länders territorium hur som helst och att människor som du kan godta vilka brott mot internationella umgängesprinciper som helst, så länge du inte själv drabbas. Det som sker kallas krigshandlingar - i det här fallet utan att förklara krig.