14 juni 2008

Den keltiska byn trotsar imperiet

"Vi befinner oss i år XVIII av den nya världsordningen. Hela Europa är besatt av imperiet. Hela Europa? Nej! En liten ö bebodd av okuvliga kelter upphör inte att trotsa imperialisterna." Så inleder den tyska tidningen Neues Deutschland sin kommentar till den irländska folkomröstningen.

I Tyskland har etiblissemanget reagerat negativt på irländarnas nej. EU-parlamentarikern Elmar Brok från CDU tycker att man ska strunta i nejet och fortsätta ratificeringsprocessen. SPD-politikern Jo Leinen, som är ordförande i EU-parlamentets författningsutskott, hotar irländarna med "isolering". De Grönas talesman i Europafrågor Rainder Steenblock lyfter fram "demokratiaspekter" på frågan. "Tre miljoner människor kan inte få bestämma hur 500 miljoner människor ska forma sitt politiska samarbete". De Gröna har dock inte kommit fram till den närliggande lösningen att också låta medborgarna i de andra 26 medlemsstaterna få rösta. Som enda tyska parti hyllade Die Linke irländarnas nej.

"Med den 12 juni har det lilla folket på den gröna ön skrivit världshistoria", skriver Neues Deutschland vidare. "Den irländska trikoloren har blivit den europeiska frihetens fana. Nu är det på tiden att gallerna, vikingarna, romarna, hellenerna och alla de andra...följer det keltiska exemplet. "

"Förnumstiga Gröna vill upplysa oss om att alla nej-sägare i Dublin och på annat håll är abortmotståndare, homofober, kyrkliga och nationalister, som vänstern inte ska ha något att göra med. Mot detta har en viss Vladimir Iljitj Asterix sagt det nödvändiga: 'Att tro att den sociala revolutionen är tänkbar utan uppror från små nationer i kolonierna och Europa, utan revolutionära utbrott från delar av småborgarskapet med alla sina fördomar, utan rörelse från omedvetna proletära och halvproletära massor (...) - att tro detta betyder att man avskriver den sociala revolutionen.'"

Så kommenterar tyskarna. Vad sägs då på Irland? "En rad förkrossade politiker dök upp i den irländska teverutan under eftermiddagen", skriver DN. "Regeringen, oppositionen, de ledande tidningarna, hela etablissemanget hade kampanjat för ett ja, men folket brydde sig inte om det."

Här i Sverige säger statsminister Reinfeldt att "det har trots allt hänt tidigare att länder har sagt nej och vi har kunnat gå vidare med förnyade omröstningar". Så talar en sann demokrat! Om folket röstar fel så röstar vi igen tills det blir rätt.

Oppositionen i Sverige tar allvarligare på situationen. Socialdemokraternas Mona Sahlin anser att "alla Europas medlemsländer måste respektera Irlands nej. Det betyder att Sverige till att börja med måste dra i handbromsen när det gäller vår egen process".

"I dagsläget är det svårt att gå vidare med den svenska ratificeringen", skriver Urban Ahlin, socialdemokraternas talesperson i europapolitiken, i ett pressmeddelande.

- Jag anser att man måste stoppa ratificeringsprocessen som pågår i olika länder, säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson till TT.

- Enligt nu gällande fördrag har detta förslag fallit. Om ett land säger nej existerar inte längre Lissabonfördraget. Det välkomnar jag naturligtvis, säger vänsterledaren Lars Ohly till TT. Han hoppas nu "på en diskussion om ett EU som i högre grad bygger på demokrati och tar social hänsyn än det EU vi har i dag". Röda raketer hoppas detsamma.
-------
DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB
-------
Tidigare text:
När folket får bestämma

3 kommentarer:

Swimsuit Issue sa...

Undrar om Reinfeldt hade kunna säga så där om t ex Sverige röstat nej till fördraget. Oerhört märklig kommentar, men så har ju folket röstat "fel" i vanlig ordning, åtminstone enligt högern och de europeiska eliterna.

Röda raketer sa...

Det börjar bli en obehaglig vana hos borgerliga politiker att bortförklara folkets röst. Helt öppet diskuteras hur man ska kringå den.

Anonym sa...

Hur många miljoner i pengar hot och skrämselpropaganda hade inte fascistunionen lagt upp den här gången?

Och hur hade "ansiktet kunnat räddas" på den nyliberala politbyrån i Bryssel om alla medlemmar fått rösta? Det kan vi bara spekulera i, klart är i alla fall att Irländarna kommer att få rösta igen och igen tills €USSR fått som de vill och vi andra kommer även fortsättningsvis att slippa besväras av demokratiskt trams som rösträtt i viktiga frågor, vi får förlita oss på våra nyrika karriärister och €Urokrater i valfiskens buk...