29 maj 2008

Condoleezza och världsfreden

Condoleezza Rice - "världens mäktigaste kvinna" som hon beskrivs i en intervju på DN:s webbsajt - försöker förmedla bilden av att USA håller på att göra Irak till "ett anständigt land".

- Irakierna är på väg att bygga ett anständigt samhälle, med institutioner för statsmakten, de har säkerhetsstyrkor som ägnar sig åt att kasta ut terrorister och kriminella runt om i landet, säger Condoleezza Rice.

Invändningen är att terroristerna inte fanns där före USA:s ockupation. När DN frågar henne om USA:s "särskilda förhörsmetoder" eller "tortyr " som det brukar heta i andra sammanhang, svarar Rice att USA är "den starkaste förespråkaren av mänskliga rättigheter, på hemmaplan och utomlands".

- Vi har befunnit oss i ett annorlunda slags krig, där underrättelser är oumbärliga. Om man låter någon begå brottet först och sedan försöker reda ut vad de har gjort, så har 3 000 människor dött. Det är en skyldighet för USA:s president att använda alla medel, givetvis lagliga, för att skaffa information som stoppar attacker. Presidenten har gjort det klart att alla amerikaner ska arbeta inom lagens ramar och i enlighet med internationella konventioner och han tolererar inte tortyr.

Det hävdar USA:s utrikesminister. Det är många som inte håller med henne, bland andra vi. Skendränkning som USA tillämpat mot Guantanamo-fångar är att betrakta som tortyr. Att spärra in 15-åringar och hålla dem som fångar tills de är mer än myndiga hör inte heller till ett rättssamhälles principer.

Men nu är hon här Condoleezza Rice och talar ut om hur det bör vara. Problemet är att hon inte lyssnar på några motargument. Hennes och George W Bushs världsbild tycks gjuten som i sten. Men stenen krackelerar. Ingen president i USA:s historia har haft så lågt förtroende. I alla fall inte så länge man gjort opinionsmätningar.

Bush och Rice anser sig inte behöva ändra något i sin inställning – det ska andra göra. De tycker inte att deras allierade i till exempel Israel, Pakistan och en rad andra länder heller behöver ändra sig.

USA har inte alls kastats in i något oförklarligt krig. Bush gick medvetet i krig mot Irak, utan att ha den blekaste orsak. Det beskriver även Bushs tidigare pressekreterare Scott McClellan i en nyutkommen bok.

McClellan anklagar till och med "mainstream media" för att ha accepterat vad de blev tillsagda från Vita huset. Därför avslöjades inte de dåliga underrättelser som användes för att rättfärdiga ockupation och krig.
-------
DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, V

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sverige är för USA vänligt.
Ingen stöter sig mot USA, inte politikerna iaf. Däremot nästan hela svenska befolkningen (verkar det som) i övrigt, tycker att USA är en av de länder som övertrampat på människors rättigheter.

Reinfeldt blundar.

Anonym sa...

Sverige har ingen röst. Den, liksom förståndet tappade vi när vi lät oss luras in i fascistunionen €U.