02 mars 2008

Estnisk rensning

Estland har en president som inte vill vara president för hela Estlands folk. Han heter Toomas Hendrik Ilves. En fjärdedel av estlands folk har ryska som modersmål. Men presidenten säger i ett uttalande att han inte har mer skäl att tala ryska "än att tala urdu". Urdu är ett språk som talas i Pakistan.

Estland har i århundraden tillhört Ryssland. Under en kort period mellan första och andra världskriget var det en egen stat. Med tanke på den långa gemensamma historien med Ryssland är det naturligt att det bor många ryssar i Estland. Men de har numera en president som tycker att ryssar är lika främmande för Estland som pakistanier.

Enligt Eurostat, EU:s statistiska byrå, har Estland den högsta andelen invånare som inte är medbogare i något EU-land - 27,8 procent av Estlands befolkning är inte EU-medborgare. Det beror på att den estniska regeringen och presidenten vill göra sig av med en stor del av sin befolkning. På presidentens hemsida finns texter på estniska och engelska - men inte på ryska.

Estlands president vill inte erkänna folk som inte är födda och uppvuxna i Estland. Själv är han född i Stockholm och uppvuxen i USA.
-------
För ett år sedan flyttade Estlands regering bort ett monument över dem som stupade i kampen mot Hitler.
-------

17 kommentarer:

Thomas sa...

Född i Sverige och uppvuxen i USA, det innebär sannolikt att hans föräldrar tillhör de som fördrevs av ryssarna/Sovjet från sitt gamla hemland. Att man då har vissa aversioner gentemot det forna "herrefolket" förvånar mig inte speciellt mycket!
En parallell är ju faktiskt de vita i Sydafrika och Zimbabve. Dessa måste ju ömkas lika mycket som ryssarna i Baltikum? Berövade sina privilegier och inte längre tillhörande gruppen "som bestämmer"!?

Anonym sa...

oki-doki, är vi främlingar för honom, så är han främling för oss, han kan dra åt tredje riket rakt till sin herre hitler, ingen bryr sig om.
själv skall jag förr lära mig isländska än estniska

Röda raketer sa...

Om man inte tycker om hur esterna behandlats i historien borde man inte tycka om att estniska presidenten mobbar en fjärdedel av landets befolkning.

Parallellen med Sydafrika haltar betänkligt. Där bedrivs för övrigt en försoningspolitik som den estniske presidenten har en del att lära av.

Thomas sa...

Anonym: Eftersom du skriver på svenska förmodar jag att du arbetar på ryska ambassadens desnformationsavdelning? Kanske t o m är medlem av Putin-Jugend?
Annars är ditt argument extremt uselt "tredje riket och sin herre hitler". Ska jag kalla dig Stalins stövelslickare? Han behöver verkligen inte vara nazist för att inte uppskatta det ryska arvet. Det räcker förmodlgen med ett antal avrättade eller deporterade släktingar plus att ha varit tvungen att leva i landsflykt.

RR du undviker exemplet Zimbabwe och svarar bara på Sydafrika! Förmodlgen inget misstag utan ett bara ett ohederligt debattknep. Mugabe kan knappast beskyllas för försoningspolitik fastän han hålls om ryggen av svenska kommunister.

pelle sa...

Varför grottar Thomas ner sig i Stalin och Sovjet när tsarväldet förtryckte Estland under en bra mycket längre period? För övrigt var väl inte Stalin mer ryss än Ilves?

Skulle kommunister hålla Mugabe om ryggen? Du är ju bara löjlig.

Anonym sa...

Hæ, hoppsa-sí, Thomas
vill mankunna något språk, så lär man sig helt enkelt, det innebär inte att man måste vara anställd på ambasaden eller KGB.
synd du fastnat så djupt i de goda gamla kallakrigets tider
han som var född i Sverige och uppvuxen i USA, vad fan för en est är han? vad fan för en est är hanm, om han fått inte ens en gemensam upplevelse med eget folk? fast jag förmodar att han har upplevt både det svenska samhällets smygrasism och det amerikanska samhällets främlingsfientlighet, då det finns inget land på jorden utlänningar är välkomna i, pga konkurrens. man kan tänka sig hur hans föräldrar var mobbade i Sverige för deras estniska brytning, annars varför blev de tvungna flytta vidare till USA? Med där hade de det inte lättare, och lille Toomas Hendrik kände sig ensam bland de högfärdiga amerikanska skolelever, dessutom hade han att anstränga sig dubbelt så mycket i jämförelse med de andra eleverna, således hade han ingen barndom och ingen ungdom. Och nu äntligen fick han makt och råd att hämnas. Alla de som mobbade honom är nu otillgängliga, då valt han ingenting bättre än att mobba, nej, politiskt inkorrekt säga, utrota de värnlösa ryska gubbar och barn av vilka ingen har nån anknytning till de fornsovjetiska myndigheterna hans föräldrar inte ville samarbeta med för femti år sen. Lågt och ovärdigt beteende av en vuxen man. Det estniska folket struntar Toomas Hendrik i i själva verket. Han bara hämnas för de mobbning och ständig stress han levat i under alla dessa år. Uppenbarliga paralleller med Hitler. Den där siste hämnades för sin fattiga ungdom och sin misslyckade konstnärkarriär.

Anonym sa...

Landet hyllar snarare sitt nazistiska förflutna än de som befriade Europa från fascismen -Ryssarna.

Att denna lilla postfascistiska enklav nu etablerats som en kil i €Uropas oförtröttliga drang nach osten (att de adrig lär sig €Urofagsen) och tolereras bedriva hetsjakt mot icke-ester säger en hel del om €USSR av idag.

Thomas sa...

anonym: ".. man kan tänka sig hur hans föräldrar var mobbade i Sverige för deras estniska brytning, annars varför blev de tvungna flytta vidare till USA?"

Enkel orsak - de vågade inte lita på att Sverige var tillräckligt säkert utan ville bort så långt som möjligt från den sovjetiska imperialismens tentakler. Jag känner flera ester som har släktingar i Kanada, just pga skälet att Sverige låg farligt nära Sovjet.

anonym: "...utrota de värnlösa ryska gubbar och barn av vilka ingen har nån anknytning till de fornsovjetiska myndigheterna hans föräldrar inte ville samarbeta med för femti år sen"

Den var grov! Jag tror de flesta skulle ha dragit sig för ett samarbete som innebar transport i boskapsvagn till läger i Sibirien! Det andra samarbetsalternativet - att slicka de sovjetiska stövlarna - verkar inte heller aptitligt! "Utrota" - du använder en helt pervers vokabulär! Du staplar invektiven på varandra: "Landet hyllar snarare sitt nazistiska förflutna än de som befriade Europa från fascismen - Ryssarna"; "postfascistiska enklav"; "tolereras bedriva hetsjakt mot icke-ester".

Av de forna vapenbröderna Sovjet och Nazityskland var det ju Sovjet/Ryssland som längst – och närmast i tiden – våldtog Estland. Att antipatin gentemot den senaste våldtäktsmannen är störst tror jag är en ganska naturlig reaktion.

Att bygga förtroende är en svår sak – det vore ju bra om Ryssland och den ryska befolkningen i Estland gjorde några försök i den riktningen också?

Röda raketer sa...

Den som har makten har det största ansvaret för tillståndet i ett land. Därför är det den estiske presidentens och regeringens ansvar att se till att skapa förtroende.

I stället är det Estlands president som provocerar landets egen befolkning på ett barnsligt och samtidigt farligt sätt.

Man må ogilla Rysslands historiska agerande i Estland. Att ta ut detta ogillande på en stor minoritet som fötts, vuxit upp och lever i landet, är oansvarigt och bör fördömas.

Thomas sa...

Aha, du menar att bygga förtroende som ryssarna gjort i Tjetjenien och Kommunist-Kina gör i Tibet?

Bajonett på från början?

Röda raketer sa...

Ursäkta oss! Vi trodde att du ville diskutera frågan på ett seriöst sätt. Men ack, vad vi misstog oss.

Du verkar följa samma stil som Estlands president.

Thomas sa...

OK, ironi förutsätter kanske mer avancerade meddebattörer! Ska inte göra om misstaget. Nöjer mig med att citera Gomulka, polska kommunstpartiets ledare, ur ett tal från 1968 när judarna sparkades ut ur Polen för att dölja regimens misstag: "Jag vill meddela att vi inte kommer att hindra polska medborgare med judisk nationalitet att återvända till Israel om de så önskar... Låt dem som känner sig träffade av detta budskap, oavsett deras nationalitet, dra de rätta slutsatserna. Vi vill inte ha en femte kolonn i detta land". (Källa: DN 080322, sid 4). Detta sagt om en folkgrupp som bott mycket länge i landet.

Det är bara att konstatera att Ilves markering (OK att den kan kallas barnslig, det kan jag väl kanske hålla med om) ligger miltals från den kommunistiska retorikens höjder.

Röda raketer sa...

Så du tycker alltså att den eständske presidentens trakasserier mot en nationell minoritet är ok? Med hänvisning till att Gomulka var värre?

Intressant!

Thomas sa...

Nu klarar du inte ens av att läsa innantill. Jag skrev faktiskt att jag höll med om att Ilves markering var barnslig (om än förståelig).

Röda raketer sa...

Jo, vi läste ditt halva medgivande. Men vad menade du då med Gomulka-citatet?

docma sa...

"Med tanke på den långa gemensamma historien med Ryssland är det naturligt att det bor många ryssar i Estland." - Så skriver ni.

Så kan man också beskriva den av Stalin medvetet genomförda förryskningspolitiken i balt och andra sovjetrepubliker. Härska genom att ändra i den etniska sammansättningen. Läs : medveten förryskning.

Samma metoder använder Kommunistkina i Tibet idag.

Det är sorgligt men sant - kommunismens brott är oerhörda. Tur att Sveriges elever snart blir upplysta om detta.

Thomas sa...

"pelle sa...
...

Skulle kommunister hålla Mugabe om ryggen? Du är ju bara löjlig."

Länkar till Proletären, Kommunistiska Partiets tidning:

http://www.proletaren.se/index.php?option=com_content&task=view&id=1311&Itemid=1

http://www.proletaren.se/index.php?option=com_content&task=view&id=1312&Itemid=1

Det där skulle jag vilja kalla Mugabe-kramare!