30 november 2007

Borgerligheten faller

DN och SvD rapporterar att den borgerliga alliansregeringen rasar. Den har tappat 1200 väljare om dagen det senaste året.
- Skulle de fortsätta tappa väljarna i den här takten skulle de vara nere i 8-9 procent tillsammans i nästa val, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

Detta visar, som vi tidigare påpekat, att det finns en allt för stor diskrepans mellan vad alliansen sa före valet och vad den gjort efter valet.

Alliansen mörkade före valet i de frågor som blivit huvudfrågor efter valet. Före valet betonade man att man inte skulle genomföra något systemskifte. Efter valet är det just det man ägnat sig åt. Borgarna blev så glada över att äntligen få makten, så de har gått in med liv och lust för att införa förändringar som är svåra att reparera.

Borgarna har aldrig vunnit några val i Sverige på systemskifte. Många av dem som röstade borgerligt trodde på alliansens budskap att det inte skulle bli något sådant. Nu känner de sig lurade. Och konsekvensen blir att regeringen tappar stöd. Det är egentligen inget konstigt med det. Det är helt logiskt.

"You can fool all the people some of the time and some people all the time, but you cannot fool all the people all the time", som Abraham Lincoln uttryckte det.

6 kommentarer:

Try sa...

Jaha. Och det har ingenting med att en samlad journalistkår och en gigantisk skattefianansierad pseduobyråkrati har satt igång operation maktåtertagande?'

När vänstern vinner har folket talat. När högern (haha, högern! vilket skämt!) vinner så har folket blivit lurad. Tänk den som kunde ha en så enkel världsbild och själv tro på den!

Röda raketer sa...

Vi tror inte att konspirationer kan avgöra en opinion. Så var det inte före senaste valet och så är det inte nu heller.

Efter förra årets valrörelse var det en del på vänsterkanten som ville få det till att vänsterns valförlust berodde på media. Och visst kan media spela en roll, men i grund och botten berodde vänsterns valförlust på egna problem.

På samma sätt är det nu - fast för borgarna. Här spelar media naturligtvis också en roll. Men i grund och botten beror borgarnas opinionsförluster på att folk inte gillar det de gör.

Try sa...

Ok, kan du nämna nårga exempel på saker de gjort som inte nämndes innan valet?

Röda raketer sa...

De åtgärder som påverkat opinionen mest fanns inte direkt på valaffischerna. Många väljare hade inte uppfattat att man avsåg att kraftigt höja avgifterna till a-kassan. På en direkt fråga förnekade Reinfeldt att man hade planer på att sälja ut akutsjukhusen. En fråga där man gjort raka motsatsen gäller opinionsbildande myndigheter. Likaså när det gäller politiska utnämningar.

Därutöver har naturligtvis det oproffsiga regerandet spelat en roll för opinionen. Likaså det faktum att moderater tycks ha en annan moral när det gäller att följa lagar och betala skatt. Det var inte heller något som stod på valaffischerna, utan avslöjats efter valet.

Anonym sa...

Citatet från Lincoln är vad jag vet ett falsarium, han skall aldrig ha sagt så däremot sa Bob Marley det, e inte helt 100 men har för mig det.

Röda raketer sa...

Hej Anonymous!
Jo, citatet brukar tillskrivas Abraham Lincoln (kolla på Google!).

Vi hämtade citatet från boken "Of the people, by the people, for the people and other quotations from Abraham Lincoln" (Edited by Gabor S. Boritt), New York 1996, s. 80.