19 augusti 2007

Borgerligt förakt för folket

Kolingen: Putäll på er, grefvar å baroner!
Första sidan av nummer 39, Strix 1897 av Albert Engström.


Det är anmärkningsvärt hur fort masken trillar av. För ett år sedan framställde sig borgerligheten som folklig, som företrädare för de fattiga och små, för alla som hamnat i "utanförskap", ja rent av som den nya arbetarrörelsen. Men så fort opinionsvindarna går dem emot visar de sin egentliga syn på svenska folket.

Vi har redan berört Göran Skyttes krönika på Svenska Dagbladets ledarsida, där han ifrågasätter svenska folkets mentala hälsa på grund av sitt bristande stöd för alliansregeringen. Svenska folket framställs som "fegisar och tumsugare".

Nu kan man förstås avfärda Göran Skytte som ett undantag. Friherren som i sin ungdom blev låtsaskommunist, men som i mogen ålder "tog sitt förnuft till fånga", som det brukar heta, och nu ägnar sin tid åt att angripa vänstern och det "politiskt lättlurade" folket.

Men Göran Skytte är inget undantag. Överhetens förakt mot folket eller "pöbeln" har långa traditioner. Och i kommentarerna till vår förra bloggning fick vi flera exempel på vad som dväljs bakom fasaden. Anhängare till moderaterna och alliansen använde flera mindre smickrande beskrivningar av svenska folket. "Korkade kreatur" var väl det grövsta.

Nu kan man förstås avfärda detta med att vem som helst kan kommentera på en blogg. De borgerliga partierna kan inte behöva stå till svars för alla som kommenterar på bloggar. Visst är det så. Problemet är bara att denna syn på folket har förankring även i ministrarnas tänkande. Självaste statsminister Reinfeldt angav tonen när han för några år sedan utvecklade sin syn på vad han kallade "det sovande folket":

”svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd”, skrev Reinfeldt då. Och han har egentligen aldrig tagit avstånd från den analysen.

Göran Skytte beskyllde bland annat "media" för de låga opinionssiffrorna. Men inte heller då ministrarna ges utrymme att tala fritt blir det bättre. Som när socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson fick en helsida i DN. Då lyser föraktet för de sjuka och svaga igenom. Uttalandet "När jag själv var utbränd var jag hemma i tre dagar", har som Ali Esbati skriver "klassikerpotential".

Det finns borgare som inte hyser förakt för folket. De är bekymrade, men allt för tysta. Ett undantag är Börje Hörnlund som i våras skrev ett inlägg på DN Debatt under rubriken: "Jag känner förtvivlan över regeringens politik". Hörnlund inser att borgerligheten inte har någon möjlighet att vinna nästa val genom en politik som enbart gynnar de rika, friska och starka.

För svenska folket är det förvisso bra att borgarna förtydligar sin egentliga syn på folket. Det gör att nästa val har förutsättningar att handla om de egentliga politiska alternativen - och inte som senast, om fasaden.

-------

Tidigare artikel om Göran Skyttes krönika.

11 kommentarer:

Surgubben sa...

Har du tänkt på att partierna till vänster om sossarna alltid skvalpat runt 5 - 7 %? Gudrun S. lyckades med den mest ohämmade populism sverige skådat komma upp i 12% 1998. Sedan har det bara gått nedåt som väl är.

Har du också glömt att i alla länder där man renodlat socialismen har det resulterat i förtryck represalier och rena folkmord. Eller var det bara borgerlig propaganda?

Den svenska borgerligheten har sina svagheter men vänstern har 150 miljoner människors blod på sitt samvete. Varför kallar du din blogg för "Röda Raketer"? Är du innerst inne en enhängare av våldsideologi?

Röda raketer sa...

Vi vet inte på vilket sätt kommentaren har med ämnet för bloggningen att göra?

Vad vi är anhängare av går att studera i arkivet.

Ragnar Dannesköld sa...

"svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd"

Kan du vänligen förklara varför Reinfeld skulle ta avstånd från detta? Är det någonting i detta påstående som är osant eller fel?

Där jag kommer ifrån (planeten jorden) skapas värde och därigenom välfärd genom arbete. Men du kanske har någon annan förklaring på hur välfärd skapas?

Röda raketer sa...

Bra! Argumentera gärna så även i nästa valrörelse.

Det är ett riktigt påpekande att värden skapas genom arbete. Men värden behöver inte skapa välfärd åt folket. Värden kan användas till annat, t ex skapa välfärd bara för några få.

Om värden ska skapa välfärd åt folket behövs politiska beslut som omfördelar de värden som skapas genom folkets arbete.

Det är självklart.

Christoffer sa...

Med tanke på dina uttalanden här och på andra ställen rekomenderar jag detta:
http://www.attila.tecknare.se/?p=274

fundera på det nästa gång du delar upp världen i "vi och ni"


För övrigt så talar ditt inlägg för sig själv.
du ger inga egna ideer om hur man ska lösa problemen, utan använder bara personangrepp mot olika personer med hjälp av lösryckta citat.

Altihopa inlindat i retorik som ska identifiera dig till "din" grupp.

Försök komma med ngt konstruktivt istället så kan vi diskutera.

Ragnar Dannesköld sa...

Så välfärd åt folket skapas genom omfördelning? Du har alltså aldrig tänkt på att det du vill omfördela är någon individs arbetsinsats. Du vill genom makt ta det någon har arbetat ihop och ge det till någon annan utan att ge den du tar ifrån någonting i utbyte. Jag trodde ett sånt agerande kallades för stöld?

Kom ihåg att i en fri marknadsekonomi har folket redan gjort sin röst hörd genom marknaden. Alla har redan fått betalt vad alla som interagerar på marknaden i fri vilja tycker att den personens arbetsinsats är värd. Sen vill du plötsligt kliva fram och med makt påtvinga andra dina åsikter om vad du tycker är "rätt" omfördelning. Varför vill du med makt tvinga människor att leva efter dina åsikter?

Ragnar Dannesköld sa...

Förresten, ett samhälle där värden används för att skaffa välfärd åt några få kallas för feodalism. Det bygger på att man med makt tar de värden som andra arbetat ihop. Ungefär som du vill göra bara i annan form.

Anonym sa...

Om man undanhåller förmögenhet i eget boende (reavinsten tillkommer så småningom) är 80% av folket utan förmögenhet av eget sparande.
Denna grupp av människor är de som mest skulle gynnas av en rejäl skattesänkning. Det skulle samtidigt ge dem frihet att bestämma över sitt eget liv.
En frihet vänstern nekar att ge dem med den ständiga falska retoriken att de rika gynnas. Snart finns inga rika och kommunisterna har lyckats bygga sitt egendomsfria lyckorike. Att ni aldrig lärt av historien!

Mr. JB

Björn Björnson sa...

Beträffande "Överhetens förakt mot folket eller "pöbeln" har långa traditioner." Så vänster visar inget förakt mot folket? Vad sägs om detta:

Vänsterpartie har stött en skolpolitik, som skickat ungdomar rakt ut i hopplösheten då eleverna inte går ut skolan med fullständiga skolbetyg och kommer att detta kommer fortgå tills skolpolitiken har ändra kurs. Vänsterpartiet har bidragit till har helt enkelt offrat unga människors framtid "på vänsterpartiets ideologialtare"

Vänsterpartiet har som arbetarparti och som medlem av den förra regeringen inte bidragit till eller drivit tillräckligt hårt en arbetslinje.

Många människor med gravt psykiska problem har lämnats vind för våg med förd politik och har förpassats till ett marginaliserat liv.

Väneterpartiet har inte värnat om arbetarnas intressen genom att medverka till att arbetsgivarna/arbetsledarna kan driva sina arbetstagare till psykisk kollaps. Utbrändfenomenet har eskalerat under föra vänsterregeringen

Efter 12 års styre med Vänsterpartietsn socialistbröder finns det fortfarande hemlös i det välmående Sverige.

På tal om öeverklass: Göran Persons hushåll dra in ca 3,5 miljoner kr om året. Lars Ohly äger en bostadsrätt som är vär ca 3 miljoner kronor.Han har en sommarstuga i Gnestatralkten som säker kan dra in åtslilliga 100 000 tusentals kr vid en försäljning. Lars Ogly har vidare en överklasslön på 50 000 kr. Dessutom går hans dotter i privat- skola för att skolor där vanliga arbetarungdomar går förmodligen inte duger.

"Put this in your pipe and smoke it!

Anonym sa...

Ja, hyckleriet är totalt inom stollevänstern. Ogenerat vill man införa kommunistisk diktatur samt beröva enskilda alla dess rättigheter i klasskampens namn, trots att den klassiska marxistiske arbetaren numera i princip är utrotad och finns numera i världens mest kapitalistiska land Kina.

Tänk om dessa stollar fått ta sig en resa i forna Sovjet och DDR när det begav sig som blöjbarn! De hade inget lärt då av förståeliga skäl och tydligen inte nu heller när ändå alla Pampers åkt av.

Mr. JB

Röda raketer sa...

Det är intressant att ingen av dessa kommentarer har med själva bloggtextens argument att göra. Men det är väl så att när man saknar argument i en diskussion kan man alltid försöka börja prata om något annat. Vilket väl också säger en del om dagens borgerlighet.