18 augusti 2007

Har Göran Skytte blivit galen?

Göran Skytte skriver, som vanligt, nyanserat, balanserat och förnuftigt på Svenska Dagbladets ledarsida. I dag handlar krönikan om att svenska folket har blivit galet eftersom det inte uppskattar den borgerliga regeringens politik efter förtjänst.

"I mätning efter mätning lägger man surmulet sin röst på Lars Ohly, språkrören och Sahlin. Senaste mätningen (Demoskop 13/7–6/8) gav 56 procent till de rödgröna, 41 procent till regeringen.
Hur hänger detta ihop? Frågorna är många. Till exempel: har svenskarna blivit galna?"

Göran har flera teorier om hur det kan vara på detta eländiga sätt när folket i stället borde "göra vågen":

1. Sossarnas rekordlånga maktinnehav har gjort svenskarna till ett slags ”eviga sossar”?
2. "Ärans och hjältarnas folk" har förvandlats till ett folk av "fegisar och tumsugare".
3. "Många viktiga media har demonstrerat en tydlig antipati mot alla former av förändringar i det gamla systemet."
4. "I lika mån har media demonstrerat en okritisk förtjusning i Mona Sahlin."
5. "Vi svenskar är politiskt lättlurade och utan minne."

Visserligen erkänner Göran att "denna regering haft märkligt svårt att göra rätt. Konstiga utnämningar, konstiga utspel, inbördes bråk, tystnad och osynlighet, göra tvärtemot vad man sade före valet, etc, etc." Trots det bör svenskarna alltså "göra vågen", enligt Göran.

Det låter inte så bra när en av regeringens största morgontidningar kallar folket galet för att det inte stöder regeringen. När folket på detta sätt förverkar regeringsorganets förtroende och endast genom dubbelt arbete kan återvinna det, då säger vi som Brecht:

"Vore det då inte enklare att regeringen upplöste folket och valde sig ett nytt?"
-------
Läs även Jinge!

10 kommentarer:

Ali Esbati sa...

Är frågan retorisk?

Röda raketer sa...

Ja. Samtidigt är det väl uttryck för vår "snällism" att vi formulerar frågan som om det handlade om något nyligen inträffat tillstånd.

Anonym sa...

Jag hoppas du menar en av Sveriges största morgontidningar och inget annat... Såvida Du inte menar att SvD är en knähund till regeringen, för då är nivån på disskusionen rätt låg och därmed även din relevans.

DoveWithGun sa...

Du kommer ju inte direkt med några argument för din åsikt. Jag tar moderaterna vilken dag som helst över de andra rödingarna som kört Sverige i botten i 12 år.

Röda raketer sa...

Den som inte förstått att det finns en koppling mellan SvD och det största regeringspartiet har förmodligen aldrig läst ledarsidan.

Och nej, DoveWithGun, vi förmedlade inte direkt några egna argument, enbart Görans. De står så bra för sig själva. Och vilken tur att du finns för Göran, så att hans hopp om svenska folket inte slocknar fullständigt.

noctivagus sa...

Tyvärr är stora delar av svenska folken lättlurade idioter och sossarna har gjort dom till det. Korkade kreatur som följer vad vänstern säger.

Röda raketer sa...

Det ligger en viss tragik både i det som Göran skrev och i en del av kommentarerna här.

Här har ni borgare traktat efter makten och härligheten i så många år och allt förbereddes så väl inför senaste valet. Alla kantigheter slipades bort. Impopulära inslag i politiken tonades ner. Och det gick vägen. Tillräckligt många väljare valde att tro på alla löften för att valet skulle vinnas.

Och sen blev det bara fel. Folk såg det och ångrade sig. "Dumma folk", tyckte borgarna då. Masken föll av. Bakom allt tal om "det nya arbetarpartiet" fanns bara den gamla vanliga orättvisa borgerliga politiken.

Ska ni använda dessa argument i nästa val? Att svenskarna är "galna" och "lättlurade idioter"?

Ju mer ni skriver om era innersta känslor, desto bättre. Det förtydligar för allmänheten vilka ni egentligen är.

Callisto sa...

Apropå Röda Raketers kommentar senast... Sedan när har något parti INTE slipat sin valpropaganda lite grann? Alla decennier med sossestyre visar ju tydligt att de målar upp en bild av hur de ska göra, sen gör de något annat. Alliansen sa att de skulle se till att få fler i arbete. Och det har de gjort, vilket skiljer dem från sosseregeringen, som aldrig kom till skott utan flummade bort vården, skolan och jobben.

Jag ser fram emot förlängningen med med flexibelt LAS, bättre företagarklimat och ett samhälle där endast den som verkligen inte kan ta hand om sig själv ska stöttas av Storebror. Vi andra lever våra liv själva, utan inblandning från staten, och försörjer förstås också oss själva. För att det ska hända behövs alliansens idéer. Ingen kan väl påstå att sossarna kom någon vart med sin innehållslösa politik som mest verkade bestå av floskler om hur "de andra" (alliansen) ville beröva folk sin rättighet i livet BIDRAGEN...

Röda raketer sa...

Det är bra! Fortsätt så!

"Ju mer ni skriver om era innersta känslor, desto bättre. Det förtydligar för allmänheten vilka ni egentligen är."

Björn sa...

DoveWithGun: Vilka 12 år snackar du om? Om jag inte minns fel så råkade Sverige in i en av de största kriser landet skådat under tiden som Bildt huserade i regeringsbyggnaden. Att påstå att sossarna kört landet i botten de senaste 12 åren är ett så sanslöst korkat påstående att man undrar om du är lika blind och galen som Skytte. Kom igen när du vet vad du snackar om!