23 juli 2007

Om statligt och privat ägande


Vi lyssnade till utförsäljningsminister Mats Odell i Ekots lördagsintervju i juni. Just nu arbetar han för högtryck med att sälja ut statliga företag. Motivet sägs vara att staten inte är särskilt lämplig som ägare till företag. Företag sägs skötas bättre då de befinner sig i privat ägo.

Är detta med sanningen överensstämmande? Första halvåret 2007 gick 2539 företag i konkurs, enligt kreditupplysningsföretaget UC. Dessa företag gick uppenbarligen inte så bra trots att de var privatägda. Ändå innebär denna siffra en minskning med 144 st, eller 5 %, jämfört med 2006.

Går det då så dåligt för statliga företag? Enligt en artikel på DN Ekonomi gjorde de statliga bolagen ett rekordresultat i fjol och ska sammantaget dela ut över 36 miljarder kronor till staten.

– Detta vittnar om att företagen är välskötta och att staten som ägare har blivit mer professionell. Det är ordning och reda i bolagen, säger näringsminister Maud Olofsson.

Vin&Sprit är förmodligen en av världens mest framgångsrika sprittillverkare, med Absolut Vodka som kronjuvelen. De flesta av världens sprittillverkare går sämre – även om de är privatägda.

Regeringen ska sälja ut statens innehav i sex bolag: OMX, Nordea, SBAB, Telia Sonera, Vasakronan samt Vin &  Sprit. Är det något av dessa bolag som går dåligt för att de är statliga? Nej, så är inte fallet. De går bra, de är välskötta och levererar varje år intäkter till statskassan. Ändå vill den borgerliga regeringen sälja dem. Staten kan därmed få en engångsintäkt, men förlorar i stället den årliga utdelningen.

Vem kan vara så dum att man gör sig av med stabila intäkter? Det kan inte vara för den svenska statens fromma. Staten kommer genom denna försäljning att lämna bort den årliga utdelningen till privata intressen. Staten förlorar. För regeringen handlar det enbart om ideologi och att gynna kapitalismen.

Vi tror inte att statligt företagande automatiskt fungerar bättre än privat. Hur ett företag fungerar har väldigt lite med ägandeformen att göra. Det handlar i stället om hur väl företagsledning och anställda arbetar. Arbetar de bra i ett statligt företag går det bra. Arbetar de dåligt i ett privat företag går det i konkurs.

Den intressanta frågan är i vems intresse företagandet sker. När företag är statliga ger de utdelning till staten, dvs till medborgarna. När de är privata ger de utdelning till aktieägarna.

Regeringen är ideologiskt förblindad.
-------
I januari förra året beskrev vi hur Maud Olofsson virrade till det då det gäller ekonomisk teori. Denna förvirring är nu svenska regeringens politik.
-------
Läs också dagens ledare i Aftonbladet! "Klåfingrig Odell hotar vinsterna" (Den verkar tyvärr inte finnas på nätet än.)

2 kommentarer:

Björn Fridén sa...

Lysande! Folkbildningskampanjen fortsätter!

Anonym sa...

Med tanke på att detta är våra gemensamma tillgångar och infrastruktur så måste man fråga sig varför borgare och "vänster" i oskön symbios drivit igenom dessa krav från €U/IMF/Världsbanken utan att ha frågat medborgarna i demokratiska val först?