18 januari 2006

Maud Olofsson och den ekonomiska teorin

Vid dagens partiledardebatt fick vi en underhållande lektion i ekonomisk teori från centerpartiets ledare Maud Olofsson.
Hon talade om ekonomiska samband. Närmare bestämt om förhållandet mellan privat och offentlig sektor:

- Alla vi andra, sa Maud i en replik till vänsterpartiets Lars Ohly, tror ju att det börjar med den privata sektorn där vi producerar varor och tjänster som vi säljer utomlands och får inkomster och där människor är anställda och kan betala skatt, och sedan kan man då betala den offentliga sektorn...

Vad betyder detta? Tror Maud Olofsson att det bara produceras varor och tjänster inom den privata sektorn? Producerar inte också offentligt ägda företag och verksamheter varor och tjänster?
Menar Olofsson att privata företag bara säljer sina varor och tjänster utomlands? Är det bara från utlandet som de privata företagen får sina inkomster? Säljer de inte någonting i Sverige?
Är det bara inom den privata sektorn som de anställda betalar skatt?

Maud Olofsson menade att det är klart att det finns ett samband mellan offentlig och privat sektor. Men hennes "intressanta" fråga var:
- Var börjar det någonstans?

Mauds svar var att det börjar med det privata. Alla vi andra tror att det börjar med människor som arbetar och producerar varor och tjänster, oavsett om det sker i privat eller offentlig regi.

Det är ju inte så att sjukvård skapar värden endast om den sker i privat regi. Eller att elproduktion skulle bli "tärande" om kraftbolaget ägs gemensamt.

För mer underhållning, läs hela partiledardebatten här.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Inte bara med det privata som allt börjar utan varorna och tjänsterna den privata sektorn producerar måste konsumeras utomlands. Det verkar inte som det duger med svenska kronor och ören utan måste vara slantar tillverkade i utlandet för att de offentliganställda skall få någon lön.

Förvisso var där ett import/export överskott på ca 204 miljarder 2004 men man undrar hur det skulle gå om vi hade balans mellan import och export i Mauds värld. I Mauds värld är det tydligen bara de som drar in slantar netto från omvärlden som kan ha en offentlig sektor.


Skrämmande att en av landets ledande politiker är så pass okunnig.

Röda raketer sa...

Instämmer!