17 juni 2007

Nytt förenat vänsterparti i Tyskland

Klockan 16.37 i går bildades det nya förenade vänsterpartiet, Die Linke, i Tyskland. Vid en särskilt inkallad kongress i Berlin förenades de två partierna PDS och WASG till ett parti.

Genom denna förening har Tyskland nu ett enat vänsterparti med förankring i både väst och öst. PDS har haft sin främsta styrka i östra Tyskland, medan WASG växt fram ur den västtyska socialdemokratin och fackföreningsrörelsen. Det förenade partiet har nu över 72 000 medlemmar. I fyra av fem östtyska delstater är partiet näst störst. I Bremen fick partiet nyligen sitt första genombrott i ett västtyskt delstatsparlament.

Partiet har redan en förenad riksdagsgrupp i förbundsdagen och fick i valet 2005 8,7 procent av rösterna. Enligt de senaste mätningarna har det förenade partiet stöd av 11 procent av väljarna. Ledare för riksdagsgruppen är Gregor Gysi som gjort oerhört viktiga insatser för skapandet av ett starkt och enat vänsterparti.

Partiet valde två ordföranden. Den ene är Oskar Lafontaine, som var ordförande för de tyska socialdemokraterna, SPD, 1995-99. Den andre är Lothar Bisky, filosof och massmedieforskare och tidigare ordförande för PDS. Båda ordförandena är ledamöter av tyska förbundsdagen.

På kongressen framträdde bland annat den kända feministiska filosofen Frigga Haug och meddelade sitt inträde i det nya vänsterpartiet. Hon och hennes man Wolfgang Fritz Haug var gäster på kongressen. Gäst var även den kände regissören och ledaren för Volksbühne i Berlin, Frank Castorf.
-------
Tidigare texter:
-------
Nyhetsvideo från kongressen hos ZDF.

4 kommentarer:

FredrichL sa...

Rätt schysst, nu hoppas jag at de använder organisationen till en massa bra saker också.

Det påminner mig lite om det som diskuteras på Svensson (http://zaramis.nu/blog/2007/06/vnsterpartiet-p-normala-5-procent.html)

Alltså, en enad vänster, hur, varför och vad det finns för fördelar/nackdelar.

Björn Fridén sa...

Väster har ju e historia av sekterism och splittrigar värre än kristedomen, så det är ju trevligt att se att det går åt anndra hållet ibland också.

Anonym sa...

PDS kommer bli en black om foten

Röda raketer sa...

För vem?