30 september 2006

Berlin bleibt rot

Det blev i går klart att vänstern kommer att styra Berlin även i fortsättningen. Berlin fortsätter därmed att vara rött, som det heter i Hanns Eislers och Erich Weinerts sång Der Rote Wedding.

En koalition mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet har styrt Berlin sedan 2002. Den röd-röda koaltionen tog över efter det att kristdemokraterna gjort staden bankrutt. Därför har vänsterkoalitionen inte kunnat bedriva reformpolitik, utan fått ägna sig åt att sanera stadens ekonomi. Det ledde till en tillbakagång för vänsterpartiet. Men trots tillbakagången fortsätter alltså koalitionen att regera med egen majoritet.

I delstaten Mecklenburg-Vorpommern har vänstern styrt tillsammans med socialdemokraterna i åtta år. Där fick koalitionen även i detta val egen majoritet. Men socialdemokraterna tappade, medan vänstern gick fram. Detta faktum har fått socialdemokraterna att gå i koalition med kristdemokratiska CDU. En försvagad socialdemokrati ville uppenbarligen inte sitta i regering med ett starkare vänsterparti.

Det är ett liknande förhållande på det nationella planet i Tyskland. Socialdemokraterna, vänstern och de gröna har majoritet i förbundsdagen. Men socialdemokraterna föredrar att sitta i regering med högern.
-------
Vänsterpartiet PDS hemsida.
Vänsterpartiet Berlin.
Vänsterpartiet Mecklenburg-Vorpommern.

1 kommentar:

Anonym sa...

"Men socialdemokraterna föredrar att sitta i regering med högern."

Ja, så kan man också manipulera demokratin. Det är skandal!