01 oktober 2006

Omvändelse under galgen

Dagens stora nyhet var att den borgerliga alliansen nu förordar trängselskatter i Stockholm. Det meddelades i en artikel på DN Debatt.

Den enkla förklaringen till denna omvändelse är att en majoritet av riksdagens ledamöter vill ha trängselskatt. Detta undviker dock alliansens företrädare att nämna. Trängselskatten blev under försöksperioden allt mer populär.

Dessutom har den blivande statsministern gång på gång visat sig förmögen att byta ståndpunkt så fort opinionsvindarna blåser i annan riktning. Något som uppenbart irriterar de mer principfasta högermännen inom moderaterna.

Det hade naturligtvis varit en nesa för den nya regeringen att lida nederlag i en av de första frågorna den har att hantera. Därav vändningen.

Men även om omvändelsen är fullt förklarlig så bidrar den till förvirring och osäkerhet.
- Jag är överrumplad, säger Paul Lindquist, moderat kommunalråd i Lidingö. Och flera moderata kommunalråd i Stockholms kranskommuner har under dagen uttryckt sin förvåning. Vad ska då inte de borgerliga väljarna tänka?

En lustifikation i sammanhanget stod tillträdande finansborgarrådet i Stockholm, Kristina Axén Olin, för. Hon säger sig vara motståndare till trängselskatter, men förespråkare för vägavgifter (!).

Inga kommentarer: