21 maj 2007

Michael Moore vs Reinfeldt

Även den amerikanske filmaren Michael Moore har kritiska synpunkter på den svenska regeringen. I detta fall gäller det sjukvården. Han har i sin nya film "Sicko" visat att sjukvård för profit inte leder till lycka och välgång för behövande.

- Jag blir oerhört ledsen när jag hör att man säljer ut sjukvården. Allt som är bra med allmän sjukvård hade sitt upphov i Skandinavien, säger Moore till TT Spektra.

Vi var många som i valdebatten hörde Reinfeldt förneka planer på att sälja ut akutsjukhus. Efter valet har vi sett hur alliansen tar bort alla lagar som förhindrar just det.

Men Michael Moore ser möjligheter till bot och bättring mot den borgerliga regeringens politik:

- Jag tror inte svenska folket kommer tolerera detta. Ni kommer att rösta bort dem.

- Jag är övertygad om att svenska folket inte kommer att acceptera detta särskilt länge. Ni måste antagligen lida ett tag, och sedan kommer ni att se till att ändra på det.
-------
Michael Moores hemsida

7 kommentarer:

Lennart Regebro sa...

"planer på att"..."tar bort alla lagar som förhindrar"

Den som först hittar felet i den logiken får en tjuga.

Röda raketer sa...

Än så länge har uppenbarligen ingen vunnit en tjuga. Inte heller du.

Anonym sa...

Sjukvård måste vara profitabel för att kunna investera för framtiden och tjäna sina kunder, de vårdbehövande.
Ta av er skygglapparna och konstatera faktum att den planekonomiskt via landstingen drivna sjukvården i de flesta fall är kass liksom all annan planekonomi bevisat genom historien.

Min ex fick cancer för ett antal år sedan. Kul att få veta som cancersjuk att kön för operation var 4 månaders olidlig väntan på åtgärd/operation.
Sinnet rann över för detta totala vansinne,...ett samtal till Sofia hemmet en måndag och operation skedde direkt på tordagen. Det kostade 35 lakan men det var det sannerligen värt med tanke på 4 månaders olidlig väntan och plåga.

Ni på vänsterkanten med övertro på planekonomins överlägsenhet, fortsätt gärna tro, men låt oss andra få göra våra egna val i livet och inte stå där som dumma fån i den kollektiva kön. 35 lakan fixar de flesta om det gäller livet.

olydig sa...

Jag blir så rött på människor som vår anonyme vän som kommer med lösa påståenden som de här ovan. Svensk sjukvård vid internationell jämförelse är väldigt billig men ändå av hög kvalitet. Om man ser till siffror från OECD (2002) så visar de att USA spenderade 13 procent av sin BNP på sjukvård, medan siffran för Sverige var 7,8 procent (idag, eller åtminstone för ett par månader sedan, är siffran 9,2 procent), och ändå så hade man (och har fortfarande) högre förväntad livslängd, lägre spädbarnsdödlighet och fler läkare per person.

Den holländska myndigheten SCP släppte 2004 en rapport (Public Sector Performance, 2004) om sjukvård, där de undersöker EU25, Australien, Kanada, Nya Zeeland och USA. De sammanställer resultat från ett par olika index, bl.a. från WHO, och Sverige ligger i topp på alla index förutom ett: kostnaden.

Higher health spending per capita might be expected to produce a higher score on the various indices. This proves to be only partially the case, however. The rank correlations are significant, though not particularly strong. The poor performance of the US is again striking, given its high spending on health. By contrast, Sweden scores high on the performance indices with not particularly high spending levels.

If the aim is to achieve good health and health care at not too great a cost, one could select Sweden and France as benchmark countries.
Austria and Belgium come only just behind Sweden and France. Although Germany and Luxembourg achieve a similar standard of health and health care, it is at considerably higher cost. The Netherlands, Australia, Canada, and Denmark achieve a slightly lower standard of health and health care at similar costs to Sweden and France.


Angående offentlig finansiering av vården, så visar en stor kanadensisk studie, som omfattade 350 000 patienter och ett genomsnitt av 324 sjukhus, att kostnaderna för ekvivalent vård var högre på privata vinstdrivande sjukhus än på ickevinstdrivande. I samma studie noterade forskarna att den privata sjukvården hade högre dödlighet än den offentliga.

Sverige är verkligen inte perfekt, men det är heller inte den domedagsbild som målas upp av privatiseringsivrarna. Det finns inget land som ligger i topp i alla kategorier i alla undersökningar, och det finns en sak som Sveriga konsekvent får kritik för, nämligen väntetiderna. Men den sammantagna bilden som kommer fram i stort sett varenda undersökning är att Sverige har en väldigt bra vård till ett lågt pris.

Anonym sa...

Olydig, det är inga lösa påståenden utan ett stycke personlig upplevd verklighet.

Sedan är något i grund och botten sjukt med svensk planekonomisk sjukvård eftersom allt fler själva eller via företaget där de arbetar har tilläggsförsäkringar. Sådan ser verkligheten ut. Sedan fattar jag inte varför sjukhus inte skall kunna drivas privat.

Bekymrar sig vänstern om de vårdbehövande eller är det bara en ideologisk låsning?

Klas sa...

Anonym - läste du inlägget innan du skrev ditt svar? Vad undersökningar visar är att Sverige har bättre sjukvård i förhållande till sina kostnader än alla andra länder! Hur kan du ignorera det faktumet? Om du är missnöjd betyder det att det hade varit ännu sämre i något annat land!

Anonym sa...

Anonym: Så ditt bevis för att privat sjukvård är bättre än offentlig är att den som har pengar får en snabb operation.
Medan den som inte har pengar inte får någon operation alls.

Jag vet inte, men ditt bevis övertygade mig inte helt.