28 april 2007

Snart är det första maj

Förra året skrev vi en artikel om att första maj-firandet kommer sig av en händelse i Chicago 1886. Fackföreningar i Chicago organiserade en strejk med krav på åtta timmars arbetsdag. Vid ett protestmöte vid Haymarket, Chicagos dåvarande affärscentrum, exploderade plötsligt en bomb som dödade en polisman. Polisen öppnade eld mot församlingen. Elva människor dödades och många skadades.

Efterspelet ledde till att flera strejkledare ställdes inför rätta. Inget bevismaterial kunde binda någon av de åtalade för bomben. Ändå fälldes samtliga åtalade. Sju av dem dömdes till döden. Dessa domar ledde till protester över hela världen, vilket blev inledningen till det internationella firandet av första maj som arbetarrörelsens dag.

Den 11 november 1887 hängdes flera av de dömda offentligt. En av ledarna, August Spies, sa innan han hängdes att: "Den dag kommer då vår tystnad kommer att bli mäktigare än de röster ni stryper i dag."

Idag ligger offren begravda på en kyrkogård i Chicago. Spies ord finns mejslade i stenen.

Vid Haymarket restes 2004 ett monument över händelsen. Det är Chicagokonstnären Mary Brogger som skapat ett monument i brons.

Inga kommentarer: