05 mars 2007

Wiehe står fast om Kuba

I dagens DN Kultur skriver artisten Mikael Wiehe en ny artikel om sin inställning till Kuba och världen. Wiehe står fast.

Hans utgångspunkt är två teser:

"För det första: att Kuba är det land i regionen som de senaste fyrtio åren bäst har försvarat de mänskliga rättigheterna.

För det andra: att de värsta brotten mot mänskliga rättigheter på Kuba begås på den amerikanska militärbasen i Guantánamo."

Wiehe argumenterar tålmodigt, balanserat, men mycket tydligt.

Och han ser "ett samband mellan försvaret av Kubas rätt till självbestämmande och försvaret av de folkliga landvinningar som arbetarrörelsen, nykterhetsrörelsen och frikyrkorna uppnått i Sverige. I båda fallen är motståndarna de anhängare till den liberala ideologi som ser möjligheten till personlig ekonomisk vinning som enda mått på ett lands framgångar. Och i båda fallen döljer de sin verkliga agenda bakom paroller om 'frihet' och 'demokrati'."
-------
Tidigare bloggning:
Wiehe har rätt om Kuba

4 kommentarer:

Jorma sa...

"För det första: att Kuba är det land i regionen som de senaste fyrtio åren bäst har försvarat de mänskliga rättigheterna."

Påstår han detta så är han verkligen ute och reser ordentligt!!

http://jormas-sd-blogg.blogspot.com/

Lasalbei sa...

Nej, han argumentar väldigt lite, det han försöker göra är att presentera sin dröm om Kuba som exempel för resten av världen. Den traditionella synen från proggens glada dagar då Kuba var landet där solen alltid skiner på dansande lyckliga människor med Marx skrifter i ena handen och Lenins i den andra.
Det Kuba har aldrig funnits och kommer inte att finnas.

Anonym sa...

Wiehe har ryggrad och förnuft - något som varje folkmords-ursäktande Israelstödjande folkpartist helt saknar. Fördunklad av nyliberal ideologi och cynism kommer borgerligheten aldrig att förstå att dom är dom mest antidemokratiska och mest instabiliserande krafterna i världen. Att vara liberal är att kröka rygg.

Lennart Regebro sa...

"Wiehe har ryggrad och förnuft - något som varje folkmords-ursäktande Israelstödjande folkpartist helt saknar."

Ja. Och detta djur saknar också hjärta, hjärna, fötter, händer och mun. Eftersom det inte existerar.