10 mars 2007

Kommunismen når Wal-Mart

Den stora amerikanska affärskedjan Wal-Mart har fått sin första partiavdelning. Medlemmar i det kinesiska kommunistpartiet på Wal-Mart i Shenyang bildade förra året en partiorganisation på företaget. Redan tidigare har en fackföreningsavdelning bildats.

Detta är ett led i partiets strävan att organisera arbetarna i utländska företag. Wal-Mart är i andra länder känt för att förbjuda fackföreningar.

Wal-Mart kan på detta sätt komma att inordnas i en struktur där företaget leds av tre parter: företagsledningen, partiet och fackföreningen.

"De behöver inte oroa sig", säger Zhu Hui, vice ordförande på partiskolan i Shenyang. " Målet för Kinas kommunistiska parti är att främja ekonomisk utveckling, vilket sammanfaller med intresset hos Wal-Mart och andra företag."

Motorola har haft partiorganisationer på sina företag i Kina sedan 1997. 489 partimedlemmar har sedan dess utnämnts till framstående medarbetare genom sitt samvetsgranna arbete och hängivenheten för företaget.

5 kommentarer:

Kristoffer Ejnermark sa...

Minst sagt bisarrt.

Lennart Regebro sa...

"Detta är ett led i partiets strävan att organisera arbetarna i utländska företag."

Nej, det är ett led i partiets strävan att ha kontroll över folk. Parti och fackorganisationer i Kina har ingenting med att organisera abetare att göra. Det är bara en integreread del av diktaturen.

"Wal-Mart är i andra länder känt för att förbjuda fackföreningar."

Och i Kina är det staten som förbjuder dom. Det är, som Kristoffer påpekar, bisarrt.

Lasse Strömberg sa...

Men vart har ni tagit vägen? Vi väntar på nya rakter som stiger mot himlen!

Patrik Renfors sa...

Vad har hänt med bloggen? Har ni paus?

Röda raketer sa...

Vi har varit upptagna med annat och tagit en liten paus (bland annat har vi samlat lite intressant material som vi kommer att publicera på bloggen).

Men vi kommer strax tillbaka.

Tack för att ni saknat oss!