05 januari 2007

Revolt mot köksslaveriet


8 mars - Arbetarkvinnornas revolt mot köksslaveriet! I Sovjetunionen propagerades det för ett nytt sätt att leva - för kvinnans frigörelse, för moderniteten.
Ali Esbati skrev år 2000 en tänkvärd artikel om bilden i den förra bloggningen:
"Jag har funderat en hel del på affischen. Att tillvaron för den sovjetiska kvinnan aldrig blev någon solskenshistoria är givet. Mindre högt talas de om de umbäranden som ryska kvinnor drabbas av idag. Att FN-organ satt siffror på förlorade kvinnojobb, ökad misshandel i hemmet och exploderande sexhandel blev aldrig någon långkörare i svensk media. Ställda inför fakta blundar liberalerna. Eller börjar prata strunt. Ännu mindre kan de förstå historien; dess komplexitet, de inneboende motsättningarna. Var placerar Lars Leijonborg sin agitation mot köksslaveriet i sin historieskrivning? Vad tror han att det var för rörelse som bar upp den framtidsbild som skymtar fram i affischen?"
Vi lär väl få en analys från Myndigheten för statlig historieskrivning som fått regeringens uppdrag att "belysa och informera - inte minst den uppväxande generationen - om kommunismens svarta historia", som propagandaminister Lena Adelsohn Liljeroth uttryckte det.
Affischerna beskriver antagligen hur kommunisterna tvingade bort kvinnorna från hemmet och familjen. Den plats som naturligen är vigd för kvinnorna. Därmed stred kommunismen mot naturen.

1 kommentar:

Patrik Renfors sa...

Det var väldigt nydanande att strida då för full sysselsättning, jämlikhet och jämställdhet. Det är det fortfarande, kan vi vara traditionella när vi vill ha ett helt nytt samhälle i våra visioner?