07 januari 2007

Från Sverige till Chicago till Moskva

Det här är Carl Fingal från Sverige. Han emigrerade till USA och blev polis i Chicago på 1920-talet. På Al Capones tid.
En dag kom han hem för tidigt från sitt arbetspass och fann sin fru i sängen med en kollega. Han lämnade hemmet och gick ut på luffen. Under denna tid träffade han en svensk kvinna som var kommunist. Han övertygades om kommunismens möjligheter och bestämde sig tillsammans med henne för att att resa till socialismens stora land och delta i uppbygget av en ny värld.
Carl Fingal levde återstoden av sitt liv i Sovjet. Han dog i Moskva 1952. En naturlig död.
Det har på senare tid skrivits en del om svenskar som reste till Sovjet. Det mesta verkar har varit avsett för nutida bruk - som en del av kampanjerna mot vänstern. Dessa så kallade historiker och journalister har försökt få det till att det var kommunisterna i Sverige som uppmuntrade folk att flytta till Sovjet.

Men det finns ett undantag. Han heter Anders Gustafson och är fil mag i historia. Han verkar ha ett intresse av historia i stället för kampanjer. Och han har skrivit en bok som visar att allt inte var så enkelt och entydigt förr i tiden. Historien passar liksom inte in i dagens försök att driva kampanjer.

Gustafson har visat att det var socialdemokrater och borgare som i kommuner runt om i Sverige motionerade om att man skulle hjälpa arbetslösa att resa till Sovjet för att få arbete. Till landet som hade avskaffat arbetslösheten. För dem var det uppenbarligen ett sätt att minska arbetslösheten i Sverige.

Anders Gustafson har skrivit boken Svenska sovjetemigranter (Nixons förlag) och en belysande artikel i Flamman.

Inga kommentarer: