15 november 2006

Otäcka gaser

Få svenska frågor är så laddade som säkerhetspolitik och energipolitik. Nu råkar frågorna sammanfalla i en rysk-tysk gasledning under Östersjön.

Fp-riksdagsmannen Carl B Hamilton har gått igång på allvar om att svenska intressen är i fara då ryssen kan komma nära in på svenskt territorium för att spionera.

Han får flankstöd av ordföranden i försvarsutskottet Ulrica Messing (s) som också ser rikets säkerhet i stor fara. Det anser också försvarsminister Mikael Odenberg (m).

På andra sidan Östersjön tar polska nationalister till brösttoner - mest dock för att en gasledning över jord skulle gå genom Polen och ge ett välkommet extra bidrag till statskassan.

De svenska politikernas argument är svårare att förstå. Hur skulle Sverige vara hotat av ett projekt som uppenbarligen inte hotar Natolandet Tysklands intressen? Och hur är det med gemenskapen i EU?

Ofta talar borgerliga politiker om att ekonomiskt samarbete främjar fred och demokrati. Vart tog det resonemanget vägen?

Plötsligt har även miljön i Östersjön väckt vissa politikers intressen. Det är så dags. Miljön i Östersjön har varit urusel sedan andra världskriget, då diverse gifter och vapen dumpades där. Övergödning och andra orsaker har försämrat kvaliteten i Östersjön. Men detta har varit känt i över 30 år.

Det är intressant att höra uttalanden om Ryssland som för tankarna till kalla kriget samtidigt som utrikesminister Carl Bildt (m) har (eller nyligen haft) aktier i ryska energibolag. Det är också intressant att så upprörda toner hörs när det gäller ryska ekonomiska etableringar i svensk närhet samtidigt som ingen tycks uppröras över amerikanska etableringar på svensk mark.

Varenda McDonaldsrestaurang kan ju vara en potentiell säkerhetsrisk. För USA är ju som alla vet mer krigiskt inställt än Ryssland – både i retorik och praktik.

1 kommentar:

Röda raketer sa...

Vi reagerar mot kalla krigarna som börjar se periskop så fort de hör talas om Ryssland.

Gasledningen måste naturligtvis genomgå miljöprövning.