11 november 2006

Oro för demokratin i Tjeckien

För en månad sedan förbjöds det kommunistiska ungdomsförbundet i Tjeckien - landets största politiska ungdomsorganisation. Nu har den tjeckiska senaten inlett en undersökning av kommunistpartiets "konstitutionalitet". Alltså, senaten ifrågasätter huruvida kommunistpartiets existens är förenlig med konstitutionen. Tjeckiens kommunistiska parti fick 13 procent av rösterna i senaste parlamentsvalet och är landets tredje största parti.

Det finns två omständigheter som är märkliga i detta sammanhang. Den första är att det över huvud taget är möjligt för majoriteten i en parlamentarisk församling i ett EU-land att förbjuda oppositionen. Ingripanden från EU-kommissionen, Europadomstolen, Europadomstolen borde vara omdelbara - men är det inte.

Den andra märkliga omständigheten är att internationella och svenska nyhetsmedia inte uppmärksammar dessa hot mot demokratin i ett land som tillhör samma europeiska gemenskap som Sverige.

Utrikesminister Carl Bildt (m) sa i dagens lördagsintervju i Dagens eko att den borgerliga utrikespolitiken värnar mer om demokratiska fri- och rättigheter än vänstern. Bildt har nu möjlighet att visa om det finns något allvar i denna utsaga. Han borde göra ett mycket skarpt uttalande mot den tjeckiska senatsmajoritetens försök att förbjuda sina motståndare.

Bildt hade möjlighet att göra ett kraftfullt uttalande när det gällde det tjeckiska inrikesministeriets förbud mot det tjeckiska ungdomsförbundet. Det gjorde han inte. Han och regeringen nöjer sig med att "följa ärendets utveckling" genom svenska ambassaden i Prag. Det är ett något futtigt sätt att värna demokratiska fri- och rättigheter när de på allvar hotas.
-------
Tidigare bloggningar på Röda raketer om Tjeckien.
Läs också Esbatis kommentarer och Hanna Löfqvist om det tjeckiska partiförbudet.
Tjeckiska kommunistpartiets hemsida.

Inga kommentarer: