09 november 2006

"Mischa" är död

DDR:s förre spionchef, Markus Wolf, är död. Wolf var son till den kände tyske författaren Friedrich Wolf. 1933 flydde familjen undan nazisterna till Moskva. I Moskva studerade han tillsammans med brodern, Konrad Wolf, på Karl Liebknecht-skolan. Berättelsen om tiden i Moskva och den livslånga vänskapen med skolkamraterna från skolan beskriver Wolf i boken Troika, som utkom samtidigt i DDR och Västtyskland 1989.

Under andra världskriget splittrades skolkamraterna så att en hamnade i tyska Luftwaffe, en amerikan som var son till journalisten Louis Fischer blev medarbetare till Eisenhower och Markus bror blev officer i Röda armén. Efter andra världskrigets slut lyckades vännerna trots det kalla kriget att bevara kontakten och vänskapen livet ut.

Efter kriget kom Markus Wolf tillbaka till Tyskland till den sovjetiska ockupationszonen. Han arbetade en tid som journalist och bevakade bland annat Nürnbergrättegångarna. Han fick arbete inom diplomatin, men värvades sedan för att bygga upp DDR:s utlandsspionage.

Under sin tid som spionchef blev han ett mysterium för de västerländska spionorganisationerna. Han gick under namnet "mannen utan ansikte". I John le Carrés spionromaner var han förebild för den mystiske spionchefen "Karla" (av vännerna kallades han "Mischa"). Wolf betraktades som kanske världens mest framgångsrike spionchef.

1986 avgick han från sin tjänst på egen begäran och ägnade sig åt författarskap. Året före Berlinmurens fall reste han runt och berättade om boken Troika. I november 1989 framträdde han offentligt och krävde demokratisering av socialismen i DDR. Wolf blev en betydelsefull personlighet bland dem som ville förena socialism och demokrati.

Efter den tyska återföreningen flydde Wolf och hans fru Andrea en kort tid till Moskva, men återvände till Tyskland där han blev arresterad och dömd till sex års fängelse. Denna dom upphävdes senare av författningsdomstolen.

På senare år blev Markus Wolf känd som författare och en ofta anlitad gäst i tv-sofforna i Tyskland.

Markus Wolf blev 83 år gammal. Han avled den 9 november, årsdagen av den tyska återföreningen, kristallnatten och novemberrevolutionen 1918.

En betydelsefull personlighet i den tyska 1900-talshistorien har gått ur tiden.
-------
På bilden syns Markus Wolf med sin fru Andrea under en demonstration i Berlin till minnet av Rosa Luxemburg och Karl Liebknecht den 11 januari 2004.

På svenska finns boken Mannen utan ansikte (med förord av Jan Guillou).

BBC-intervju med Markus Wolf om Nürnbergrättegångarna (mitt på sidan).

Inga kommentarer: