15 oktober 2006

Kulturskymning

Under rubriken Principlös licensskolkare kommenterar borgerliga Hufvudstadsbladet i Helsingfors läget inom den svenska kulturpolitiken:

"Kravet på att Stegö Chilò i likhet med handelsminister Maria Borelius ska avgå är berättigat och har framförts av starka röster inom public service, kulturlivet och olika politiska läger. Medan bråket pågår har Reinfeldts kabinett dock hunnit fatta två illavarslande kulturbeslut. Den populära reformen med fri entré till statliga museer rivs upp och sändningstillståndet för public service-bolagen förkortas från sex till tre år."

Inte heller Vasabladet är nådigt i sin kritik. Under rubriken Sämsta möjliga start skriver tidningen med anledning av dagens Reinfeldt-besök i Finland:

"Han kommer som chef för en regering som fått sämsta möjliga start. Och den är dessutom helt självförvållad.Inom loppet av en vecka har Reinfeldts nyutnämnda regering blivit historisk. Men av helt fel orsaker. Har någon regering någonsin tidigare haft så många lik i garderoben som grävts upp redan under första veckan av regeringsmakt? Ja, inte är de många."

Tidningen riktar mycket stark kritik mot Reinfeldt, Bildt, Stegö Chilò och Borelius. Och mot hela moderata samlingspartiet:

"Det luktar rätt unket om 'de nya moderaterna' som försvarare av den svenska modellen och som högerversionen av ett 'arbetarparti'."

"Det borgerliga blocket förberedde maktskiftet i två år. De fick förtroendet. Och på en enda vecka lyckades de totalt schabbla bort det."

Inga kommentarer: