15 oktober 2006

I miljonärskvarterenDen senaste veckans regeringsskandaler har gett intressanta inblickar i överklassens liv och leverne. För många är det en nyttig lektion i samhällskunskap. Hur lever de? Hur tänker de? Vilka värderingar har de?När vi strosar runt i dessa områden kommer vi att tänka på "de nya moderaterna", som har sitt främsta stöd just här. Vi funderar över tidningarnas skriverier om filippinska svartarbetare i källaren. Och vi kommer osökt att tänka på Blå Tågets sång I miljonärskvarteren..."Jag strosar runt en dag i stadens miljonärskvarter
Här är finessen lag långt bort från alla proletärmanér
Och violinen överröstar de vulgära handklaveren
Här hissar man och bränner inte stjärnbanéren

Här finns en atmosfär av måtta sans, stil och etikett
Gatan fri från matos här och fri från fulla gangsters med stilett
Och till spinettens toner tråds den sista menuetten
Här skiljer man på folk och fä utan att darra på manschetten

En miljö för miljonärer är en miljö som miljoner
Inte gärna passar in i, gudskelov"

Text av Torkel Rasmusson. Den återfinns på skivan Brustna hjärtans hotell från 1972.

Här kommer en annan kändis med Blå Tåget: Staten och kapitalet eller Den ena handen vet vad den andra gör.

2 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Det är många som skulle bli förvånade om de någongång besökte Djursholm/Socksund/Danderyd. För många år sedan ordnade Vänsterpartiet bussresor till Djursholm för vanligt folk för att de skulle få se hur de verkliga skattekverulanterna i Sverige bodde. Många blev förvånade.

Röda raketer sa...

Ja, det är en annan värld, där man odlar en livsstil, moral och världsbild som ligger långt, långt bort från vanliga människors liv och verklighet.

Det är ett stort bakslag för oss att dessa kretsar nu omformar Sverige efter sitt eget beläte. På grund av en marginal på 60 000 röster i valet.