Högerledaren Fredrik Reinfeldt värjer sig i Ekot för "dyngspridarfrågor", dvs om han har kännedom att uppgifter om socialdemokraternas valplanering har använts inom hans parti. Reinfeldt vill i stället att valrörelsen ska handla om de "verkliga" frågorna.
Men Reinfeldt och hans parti har varit de främsta att försöka villa bort de verkliga frågorna, genom att ständigt ändra sig. Inte ens alliansens företrädare i olika utfrågningar och debatter vet längre vad alliansen står för (!). Hur ska då väljarna veta. Det lyckades han knappt reda ut i sin egen utfrågning i SVT. Reinfeldt och hans parti har dessutom gjort sitt bästa för att fokusera på "skandaler" hos motståndarna.
Han är fortfarande "vän" till fp-ledaren Lars Leijonborg, för det är i svåra stunder man behöver sina vänner. Därmed har Reinfeldt inte sagt om hans eget parti har utnyttjat uppgifterna från dataintrånget och samtidigt att han inte tar avstånd från Leijonborgs förklaringar.
Det är trots allt en man som gör anspråk på statsministerposten som talar och den han talar om är en eventuell blivande minister. Vän-i-nöden-tricket duger dåligt som svar på "dyngspridarfrågor". Reinfeldt började i Ekot tala om skandalen som en fråga som "begränsar sig till" - men ändrade sig. Medietränad som han är kontrade han med att prata om "dyngspridarfrågor".
Det rör sig många konspirationsteorier nu. En är att socialdemokraterna medvetet skulle ha väntat med att offentliggöra att man kände till dataintrånget sedan länge. Vi kan bidra till ytterligare en.
M och fp har förmodligen samarbetat men inte utifrån samma intressen. Fp ville fokusera på de frågor där de fiskar efter ministerposter, som förmodligen är ganska långt fördelade inom alliansen. Därför hade de intresse av att lansera sina förslag nästan samtidigt som socialdemokraterna. Moderaterna hade inte samma intresse. M behöver placera sina egna framträdanden på dagar, då socialdemokraterna eller regeringen inte haft stora frågor som de skulle drunkna i.
För att värna demokratin borde polisutredningen av dataintrånget naturligtvis försöka ta reda på vilka som fått tillgång till informationen, vilket onekligen är svårt.
Att kristdemokraternas medarbetare inte har agerat klanderfritt i valrörelsen vet vi. Det fick konsekvenser för en medarbetare som fick gå. Men det finns ingenting som säger att samma kultur kan ha spritt sig även i det partiet – allt för att besegra socialdemokratin.
Centern vill gärna framstå som Mister Clean i sammanhanget och har redan enligt partisekreterarens uppgift vidtagit egna undersökningar av medarbetarnas förehavanden.
Det som ingen kan bortse från är dock att samtliga allianspartiers partisekreterare och pressekreterare har stått i nära förbindelse med varandra långt innan valrörelsen började. Det har förmodligen bildats vänskapsband och därför borde utredningen utvidgas.
Inför valet har alla medborgare rätt att få veta hur det står till med alliansens valplanering.
Alliansen har försökt framställa socialdemokratin som "trött och håglös". Genom att komma med utspel som visar att alliansen är steget före har man kunnat förstärka denna bild.
Och fortfarande har Reinfeldt inte svarat på journalisternas fråga.
06 september 2006
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Vad skönt att det är fler som har lagt märke till att Reinfeldt faktiskt inte svarar på frågan om moderaterna har haft kännedom om dataintrånget, utan istället svävar ut i en harang om “dyngspridarfrågor”. Vet han något som han vill inte ska komma ut?
Jag länkar omedelbart till ert kanoninlägg!
Vad vet Reinfeldt?
Tack det samma!
hälsar Raketerna
Skicka en kommentar