03 september 2006

Dålig eftersmak

I kväll var det moderatledaren Fredrik Reinfledts tur att bli utfrågad i SVT. Moderaterna har tappat i opinionen den senaste tiden. Kvällens utfrågning gör detta tapp begripligt. Det var slätstruket, oengagerat, smått tråkigt.

Ett av de mer intressanta inslagen handlade om de allmännyttiga företagen på bostadsmarknaden. Dessa vill moderaterna sälja ut till privata bolag. På så sätt kommer hyresrätternas fortsatta existens vara beroende av de privata värdarnas godtycke, i stället för att garanteras genom allmännyttan.

Reinfeldts förslag för att skaffa fler jobb handlar om att sänka skatter och andra kostnader för de privata företagen. Detta kommer inte att leda till fler jobb. Den privata sektorn har idag inget generellt problem med pengar. Det är högkonjunktur, men jobben kommer inte. Därför kommer moderaternas politik endast att leda till att vinsterna inom den privata sektorn att ökar, men inte till fler jobb.

På samma sätt som Maud Olofsson här om dagen tror Reinfeldt att folk kommer att få jobb om man sänker a-kassan för de arbetslösa. Den enda logiken i detta resonemang förutsätter att arbetslösheten beror på att folk är lata. Det utanförskap som Reinfeldt så ofta talar om beror alltså på dem själva.

Moderaterna anser att 1,5 miljoner svenskar står utanför arbetsmarknaden. I denna siffra ingår även exempelvis de som jobbar halvtid men vill gå upp till heltid. Enligt deras egna löften kan de skapa 200 000-300 000 nya jobb. Det innebär att i moderaternas Sverige kommer minst 1,2 miljoner svenskar att fortsättningsvis få sina ersättningar sänkta, men fortfarande stå utanför. Om de inte lyckas med sin så kallade jobbpolitik kommer den enda förändringen att bli att miljoner svenskar får sänkt levnadsstandard. De sociala klyftorna kommer att öka.

Moderaterna vill ta bort obligatoriet för kommunerna att ha bibliotek. De vill också göra det möjligt att införa avgifter för boklån. Återinförande av inträdesavgifter på statliga muséer är en annan kulturfrämjande insats.

Sammanfattningsvis blir det en dålig eftersmak av Reinfeldts människosyn. Han har tidigare skrivit att "svenskarna är mentalt handikappade". I dag verkar han tycka att de lata.

Inga kommentarer: