27 juli 2006

Israels angrepp mot FN

Vi fick under gårdagen besked om Israels anfall mot FN. Fyra obeväpnade FN-observatörer dödades. Observatörerna kom från Finland, Kanada, Kina och Österrike.

Ett misstag, säger Israel. FN-chefen Kofi Annan betecknar anfallet som "uppenbart avsikligt".

Det israeliska angreppet mot FN-posteringen i södra Libanon pågick under hela tisdagen. Från tidigt på morgonen till klockan 7 på kvällen. FN kontaktade den israeliska armén ett tiotal gånger, men beskjutningen fortsatte tills de fyra observatörerna dödats.

Om detta var ett misstag så bevisar det att den israeliska militären inte har förmåga att precisionsbomba. Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja säger bestört att Israel träffar allt utom Hizbollah:
"These so-called precision attacks seem to be mainly targeting everyone else
except the Hezbollah. The longer this continues, the more likely it is that
there will be more similar victims."

Om anfallet var avsiktligt, vilket det mesta tyder på, inställer sig frågan varför. Vill Israel slippa vittnen till sina "brott mot humanitär lag"?

Israels ÖB sa häromdagen att man ska jämna tio höghus för varje bomb som Hizbollah skickar in i Israel. Det uttalandet visar att Israel inte nödvändigtvis är ute efter att bekämpa fientlig militär. Israel siktar avsiktligt på civilbefolkningen. Så agerar terrorismen.

I det nu pågående kriget agerar Israel som en skurkstat. En stat som saknar politisk förmåga att skapa fred med sina grannar. En stat som bara ser krig och våld som vägen att hantera konflikter. På så sätt utvecklar sig Israel till en anomali i sin omgivning. En stat som måste omgärdas av murar och militära buffertzoner för att överleva. En stat som måste underhållas med gigantiska ekonomiska och militära bidrag från USA. Om Israel ska bli en normal stat måste det bli något mer än en "strategisk allierad" i George W. Bushs krigsgalenskaper.

Israel vill gärna vara ett västland. Man vill vara med i Eurovisionsschlagern och i EM. Men Israel ligger i Mellanöstern. Det är i första hand med folken där man måste lära sig umgås. Det har man hittills inte visat sig klara eller ens vilja.
-------
Tidigare artikel om Israels förhållande till USA:
USA:s tre allierade

Inga kommentarer: