19 mars 2006

USA:s tre allierade

I veckan röstade FN:s generalförsamling om svenske Jan Eliassons förslag till ett Råd för mänskliga rättigheter. USA:s regering motsatte sig förslaget.

Hur gick omröstningen? Med 170 röster mot fyra röstade generalförsamlingen igenom förslaget.

Vilka länder är det då som stöder Bush-regeringens kamp mot mänskliga rättigheter? Israel, förstås, eftersom landet står i kraftig ekonomisk skuld till USA, som också är Israels huvudsakliga källa för ekonomiskt och militärt bistånd.

Och så fick USA stöd från Palau och Marshallöarna. Det är en god illustration till USA:s nuvarande utrikespolitiska förmåga.

Då inställer sig frågan: Vad är Palau och Marshallöarna? Det är inte ofta de länderna låter höra talas om sig i den internationella politiken.

En snabb koll i CIA:s World Fact Book ger svaret:

Marshallöarna. Oceanien, en grupp av atoller och rev halvvägs mellan Australien och Hawai.
Befolkning: 59 071.
Efter nästan fyra årtionden under USA:s styre nådde landet "oberoende" 1986. USA använde sig av några atoller i ögruppen för kärnvapenprov mellan 1947 och 1962. På Marshallöarna ligger US Army Kwajalein Atoll (USAKA) Reagan Missile Test Site, en nyckelinstallation i USA:s missilförsvarssystem, uppger CIA. Enligt faktaboken har Palau ett "konstitutionellt styre i fri förening med USA". Ekonomiskt står amerikanskt regeringsbistånd för huvuddelen av landets inkomster.
Hur står det till med landets försvar? Enligt faktaboken ligger ansvaret för landets försvar på USA.

Hur är det då med Palau? Åter till CIA:

Palau. Oceanien, ögrupp sydost om Filippinerna.
Befolkning: 20 303.
Efter årtionden av amerikanskt styre blev landet "oberoende" 1994. Enligt faktaboken har Palau ett "konstitutionellt styre i fri förening med USA". Regeringen, som är starkt beroende av finansiellt stöd från USA, är den största arbetsgivaren.
Hur står det till med landets försvar? Enligt faktaboken ligger ansvaret för landets försvar på USA i enlighet med Compact of Free Association mellan Palau och USA. USA:s militär garanteras tillgång till öarna i femtio år.

6 kommentarer:

Constantine sa...

Tycker det är konstigt att inte fler uppmärksammar att Israel nästan agerar som en lydregim åt USA. Var som när 182 nationer röstade mot handelsblockaden som USA har upprättat mot Kuba. Det var två länder jag känner till som röstade mot, USA och Israel.

Men samarbeta med tortyrregimer och handla med diktaturer som Kina det går bra det, så länge de förespråkar en globalisering vill säga.

Anonym sa...

Jag vet inte om jag skulle beskriva en önskan om att skärpa kraven för medlemsskap i det nya rådet som en "kamp mot mänskliga rättigheter", fast det kanske är ointressant varför USA röstade mot. Precis som det säkert är ointressant att Vitryssland, Venezuela och Iran avstod från att rösta, eller att Nordkorea inte ens närvarade.
Huvudsaken är väl att förslaget har blivit godkänt av de sanna förkämparna för mänskliga rättigheter, som t ex Kina, Ryssland, Libyen och Zimbabwe för att nämna några...

För övrigt är även Island beroende av USA för sitt försvar, även om risken för att Island skulle bli anfallet i realiteten förmodligen är lika liten som den är för Palau och Marshallöarna.

Röda raketer sa...

Den verkligt intressanta frågan är varför USA är så isolerat från det övriga världssamfundet i fråga om mänskliga rättigheter.

Eliasson har jobbat hårt för att få till stånd Rådet för mänskliga rättigheter. Han har lagt fram ett förslag som de allra flesta medlemsländer kunde godta. Det kommer sannolikt att innebära framsteg på området jämfört med dagens FN-kommission för mänskliga rättigheter – även om det finns mer att önska.

USA kränker mänskliga rättigheter djupt genom att helt godtyckligt strunta i dem och starta illegitima krig, skapa fång- och tortyrläger som resten av världen inte har insyn i. Varför skulle USA få fungera som smakdomare i det här fallet?

Det bästa vore om USA kunde framföra sina reservationer som alla andra länder och inte ägna sig åt utpressning genom att hota med att sluta betala FN-avgiften.

När USA, trots sin mäktighet, vänjer sig vid att sluta agera smakdomare och i stället blir ett land bland alla andra kommer FN-systemet snabbt att kunna fungera som det är tänkt.

Anonym sa...

Visst är det intressant att USA ensamt driver en hårdare linje i den aktuella frågan. Utan att på något sätt försvara de uppenbara kränkningar av MR som USA ägnar sig åt när det gäller bl a fångläger och renditions kan jag tycka att det ändå är problematiskt att säga att USA är isolerat från det övriga världssamfundet ifråga om MR. Exempel på andra länder som systematiskt kränker eller har kränkt MR är knappast svårt att hitta. Sverige är ett exempel.

Att FNs funktion skulle vara avhängig USA är en rätt naiv åsikt i mitt tycke, fundera lite på varför Sudan inte har blivit föremål för sanktioner från säkerhetsrådet trots det pågående folkmordet i Darfurprovinsen? Två ledtrådar: Olja och Kina. FNs problem är bra mycket större än relationen till USA.
En annan sak att fundera på är bristen på demokrati i FN. På det nationella planet brukar principen en person - en röst vara något man eftersträvar, men i FN är en andorran värd typ en tjugotusen kineser. En del skulle tycka att det var ett problem.

Röda raketer sa...

Det är intressant att USA driver en ensam linje.

Det är intressant att du jämför USA:s "uppenbara kränkningar av MR" med "fångläger och renditions" med Sveriges (?) Vilka jämförbara svenska kränkningar tänker du på?

Du har rätt i att ett lydrike som Palau med 20 303 invånare har en röst i generalförsamlingen. Men tack vare det behöver USA inte vara helt ensamt i församlingen.

Anonym sa...

Jag gjorde ingen jämförelse mellan kränkningarna i sak; USAs fångläger på Guantanamo är givetvis värre är missförhållandena inom den Svenska kriminalvården till exempel. Jag ville bara peka på att det finns fler länder att kritisera än USA, vilket Raketen kanske har missat...
Personligen tycker jag att Kinas mobila avrättningsbussar är värre än Guantanamo.

Palau kanske är ett lydrike, men nu var det Andorra jag använde i mitt exempel... Vad tycker Raketen om styrkeförhållandena i FN? Är en Andorran eller Palauan värd lika mycket som 20000 kineser?