Över 1,5 miljoner fransmän demonstrerade på lördagen mot högerregeringens nya ungdomslag, CPE. Lagen är i stort sett identisk med centerpartiets och Maud Olofssons förslag om att avskaffa anställningsskyddet för ungdomar under 26 år.
Alla fackföreningar står enade tillsammans med studenterna. Enligt opnionsundersökningar ökar motståndet bland allmänheten och är nu uppe i 60-70 procent. Opinionsinstitutet CSA visar att 68 procent av fransmännen vill att regeringen drar tillbaka CPE.
Enligt DN är det en brokig församling som demonstrerar. Människor av alla kategorier.
Jean-Luc Parodi, som är statsvetare vid institutet Cevipof konstaterar att många tillfrågade talar om sina barn när de talar om CPE:
– De säger saker som "jag vill inte att mina barn ska vara helt utlämnade åt chefens dåliga humör" eller "när jag började i arbetslivet behövde jag i alla fall inte vara rädd för att få sparken".
– Det är därför det har blivit så starkt: människor tänker på det som ligger dem varmast om hjärtat, hur deras barn ska leva i framtiden.
-------
Fler Maud Olofsson-tankar om ekonomi här.
Fredrik Legnemark publicerar en Maud-affisch.
19 mars 2006
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Men det är ju bara några procent av frankrikes befolkningsom demonstrerar och frankrike är kända att demonstrera så fort någon lägger ett förslag som inte passar, hitills har förslaget gett bra utsalg. (franska konjukturinstitutet säger att inte ett jobb har skapats men ungdomsarbetslösheten har sjunkit under den tiden som det har gällt för småföretagen, nu ska det gälla alla företag och några vänster människor har fått med sig några till på gatorna, alltså som vanligt i frankrike.
Hur kan du som själv är ung försvara ungdomsfientliga förslag från din partiledare?
Maud utgår från teorin att om man gör livet otryggare för dem som har arbete, så kommer fler jobb att skapas för dem som inte har arbete. Det verkar lika intelligent som hennes övriga teorier på det ekonomiska området (se t ex vår text om Maud Olofsson och den ekonomiska teorin).
Det finns ingen internationell erfarenhet som visar att otrygghet leder till fler jobb. Tvärtom.
De skandinaviska länderna har under många år tydligt visat att en hög grad av trygghet leder till lägre arbetslöshet än i länder som präglas av stor otrygghet.
Dessutom: 68 procent av Frankrikes befolkning är ingen obetydlighet. Det verkar inte den franska regeringen tycka.
Skicka en kommentar